• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spaić: Tužilaštvo BiH ozbiljno da analizira snimak

I direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Jovan Spaić oglasio se povodom "slučaja Dudaković".

 Spaić: Tužilaštvo BiH ozbiljno da analizira snimak Izvor: MONDO

On smatra da bi Tužilaštvo BiH trebalo ozbiljno da analizira nedavno prikazani snimak iz 1994. godine na kojem Atif Dudaković u Izačiću naređuje strijeljanje dvojice vojnika, zajedno sa ostalim dokazima koji su mu ranije dostavljeni o ratnim događanjima na tom području.

"Snimak koji su prije dva dana prikazale televizije u RS pokazuje da je riječ o događaju kojem je prisustvovao general Armije BiH Atif Dudaković i svjedoči da su počinjeni ratni zločini, jer je po ovom snimku Dudaković čak izdao i naređenje da se izvrši strijeljanje vojnika'', rekao je Spaić Srni.

Spaić je podsjetio da su bivši predsjednik RS Dragan Čavić i premijer RS Milorad Dodik 2006. godine podnijeli krivičnu prijavu protiv Dudakovića, zbog ratnih događanja na tom području.

On je naglasio da je to isuviše dug period, a da Tužilaštvo BiH nije pokazalo da je preduzelo neke aktivne radnje u pravcu istraživanja tih događaja.

"Tužilaštvo BiH trebalo je da zauzme stav prema Dudakoviću, kao visoko odgovornom oficiru Armije BiH, poštujući pri tome princip univerzalne odgovornosti svih za počinjene ratne zločine'', istakao je Spaić.

Spaić je zaključio da je Dudaković u konkretnom slučaju kao nekadašnji oficir JNA trebalo da bude svjestan posljedica kršenja pravila međunarodnog ratnog prava i ženevskih konvencija.

On je rekao da Centar aktivno sarađuje sa MUP-om RS na dokumentovanju i istraživanju ratnih zločina.

Na video snimku koji su emitovali televizije u RS, Dudaković naređuje svojim vojnicima da dva zarobljenika Narodne odbrane AP Zapadna Bosna "strijeljaju na licu mjesta".

Na snimku se vidi da, nakon izvršene naredbe, ratni komandant i njegovi vojnici vuku tijela ubijenih zarobljenika. U nastavku video zapisa, Dudaković predstavlja svoje glavne oficire koji su "učestvovali u filmu koji je on režirao", komandanta vojne policije Hamdiju Abdića, zvanog Tigar, i referenta za vojno-policijske i kontraobavještajne poslove Mehura Selimovića.

Sud BiH je protiv Mehura Selimovića potvrdio optužnicu za mučenje civila i zarobljenika i njihovo odvođenje u logore, ali ne i za ratne zločine. Hamdija Abdić Tigar nije procesuiran. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE