• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sadoviću 60.000 KM iz državne kase

Smijenjenom ministru bezbjednosti BiH Tariku Sadoviću u narednih godinu dana iz državne kase biće iskeširano skoro 60.000 maraka.

 Sadoviću 60.000 KM iz državne kase Izvor: MONDO

Sadović, prema važećim zakonima, ima pravo da do novog zaposlenja, odnosno maksimalno u narednih 12 mjeseci, prima osnovicu plate koja mu je pripadala na poziciji s koje je smijenjen, piše sarajevski “Dnevni avaz.”

To znači da će Sadović najdalje do 23. jula 2010. svakog mjeseca na ruke primiti 4.819,5 KM, što je jednako vrijednosti 14 prosječnih penzija u BiH. Prema ovoj računici, smijenjeni ministar naplatiće 57.834 marke.

Primanja će mu biti obustavljena samo ako u narednih godinu dana nađe novo zaposlenje.

Sadović, iako od četvrtka zvanično više nije ministar, protekla dva dana proveo je u svom kabinetu - pakujući se.

U Ministarstvu se nadaju da će već s početkom nove sedmice njegov kabinet biti spreman za njegovog nasljednika, koji se traži u izboru između državnog poslanika Halida Genjca i zamjenika ministra civilnih poslova BiH Senda Šepića.

Sa Sadovićem su se u protekla dva dana pakovala i njegova dvojica savjetnika Nedim Čustović i Dževad Gušić.

Oni su dužnosti savjetnika razriješeni u četvrtak, istovremeno sa Sadovićem, ali oni, za razliku od smijenjenog ministra, nemaju pravo ni na kakva primanja po povlačenju s dužnosti.

Sadović se oglasio dopisom na adrese predsjedavajućih oba doma Parlamenta BiH Beriza Belkića i Ilije Filipovića te premijera BiH Nikole Špirića u kojem je iznijeo svoj stav da odluku o njegovoj smjeni treba da potvrdi i Dom naroda.

U pismu  podsjeća da je predsjedavajući Špirić 17. jula donio odluku o smjeni, koju je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine potvrdio na sjednici održanoj 22. jula.

"S obzirom da je po Ustavu BiH parlament BiH dvodoman i na preciznu odredbu člana 15 Zakona o Savjetu ministara BiH i člana 2 odluke predsjedavajućeg Savjeta ministara neophodno je da i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH donese odluku o potvrdi smjene ministra, kako bi ona stupila na snagu", naveo je Sadović.

On napominje da Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH do sada na dnevnom redu nije imao odluku o potvrđivanju odluke Predstavničkog doma o smjeni ministra bezbjednosti.

"U ovoj situaciji potrebno mi je vaše jasno izjašnjenje radi daljeg zakonitog postupanja, jer je očigledno da se inicijatoru smjene toliko žurilo pa se pravi da ne zna zakon i želi ga zaobići, što kao diplomirani pravnik, predsjednik SDA Sulejman Tihić, a posebno kao zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda nipošto ne bi smio raditi", navodi Sadović.

Prema njegovim riječima, iako ničim nije doprinio ovoj neobičnoj situaciji i nastoji da se, kako je naveo "ova farsa što prije završi", unaprijed se izvinjava delegatima Doma naroda ukoliko im je "poremetio planove za godišnji odmor", jer će, kako pretpostavlja, "morati da održe još jednu sjednicu".

Predsjedništvo SDA je 14. jula donijelo odluku o poretanju procedure za smjenu Tarika Sadovića sa pozcije zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministra bezbjednosti.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE