• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Steže se obruč oko Dudakovića?

Ratni komandant 5. korpusa Armije BiH, general Atif Dudaković uskoro bi mogao da bude uhapšen, saznaje “EuroBlic”.

 Steže se obruč oko Dudakovića? Izvor: MONDO

“Nakon posljednjih snimaka na kojima direktno naređuje strijeljanje ratnih zarobljenika, hapšenje je sada samo pitanje trenutka”, saznaje list u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (Sipa), koja se uz MUP RS uključila u istragu predmeta protiv Dudakovića.

Prema saznanjima lista, iako određeni ljudi u državnom tužilaštvu pokušavaju da zataškaju slučaj uz pravdanje da je istraga u toku, prikupljen je veliki broj dokaza koji Dudakovića i njegove saborce direktno terete za zločine nad srpskim i vojnicima AP Zapadna Bosna u bosanskoj Krajini.

“Posljednji snimak, na kojem Dudaković pita šta je sa dvojicom zarobljenika, a nakon toga naređuje da se obojica strijeljaju, sigurno će dovesti do toga da on bude priveden i saslušan na okolnosti u vezi sa tim, ali i svim ostalim zločinima, poslije čega bi bilo realno da mu se predloži pritvor”, objašnjava sagovornik lista.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je u subotu za Srnu da ni prema jednom pojedincu koji je počinio ratni zločin ne treba imati milosti.

''Na stranu ratne zasluge i herojstvo, ratni zločin zaslužuje kaznu bez obzira ko je u pitanju'', rekao je Komšić, poznat ranije po izjavi da je “Dudaković častan general koji je branio BiH.”

Kaže, nije promijenio mišljenje kada je je riječ o, kako je naveo, Dudakovićevom herojstvu i odbrani Krajine i BiH.

''Moj komentar na te snimke i uopšte na tu priču o ratnim zločinima je da je i moj otac Marko na mjestu Dudakovića ili bilo ko drugi prvi bih ga odveo u zatvor", rekao je Komšić u Briševu kod Prijedora gdje je prisustvovao misi zadušnici povodom 17. godišnjice stradanja 67 Hrvata iz ovog sela.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske (RS) Nedeljko Mitrović rekao je za Srnu da ukoliko Tužilaštvo BiH do 15. septembra ne podigne optužnicu protiv ratnog komandata Petog korpusa Armije BiH generala Atifa Dudakovića i njegovih najbližih saradnika, porodice srpskih žrtava zatražiće od Tužilaštva Srbije da otvori istragu protiv njih.

"Ukoliko do 15.septembra, kada se u Srpskoj obilježava Dan poginulih i nestalih iz RS, ne bude optužnice protiv Dudakovića, porodice srpskih žrtava biće prinuđene da pravdu zatraže u Tužilaštvu Srbije, jer je očito da Tužilaštvo BiH ne želi da reaguje na brojne dokaze i video snimke o počinjenim zločinima nad Srbima", istakao je Mitrović.

On je podsjetio da Tužilaštvo BiH takođe, nije reagovalo ni na krivičnu prijavu protiv Dudakovića, koju su 2006. godine dostavili tadašnji predsjednik RS Dragan Čavić i premijer RS Milorad Dodik.

U avgustu 2006. godine, tadašnji predsjednik RS Dragan Čavić i premijer Milorad Dodik na osnovu istrage MUP RS podnijeli su Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Atifa Dudakovića zbog zločina na prostoru gdje je djelovao 5. korpus tadašnje Armije BiH.

Premijer RS Milorad Dodik poslije podnošenja prijave rekao je da “ne može da se pravi gradacija zločina jer zločin je zločin i za to se mora odgovarati“.

Gotovo pune tri godine iz Tužilaštva BiH stižu uvjerenja da je istraga u vezi sa ovim predmetom u toku, te da se prikupljaju dokazi koji su potrebni za podizanje optužnice. Sa druge strane, Dudaković je u nekoliko navrata putem medija poručivao da je to sve “srpska propaganda“ i da je spreman na hapšenje.

Na posljednjem emitovanom snimku, od 9. jula 1994. godine prilikom ulaska vojnika Armije BiH u Izačić, nasmijani Dudaković poslije likvidacije zarobljenika predstavlja svoje glavne oficire koji su „učestvovali u filmu koji je on režirao“ - tadašnjeg komandanta vojne policije Hamdiju Abdića, zvanog Tigar, te referenta za vojno-policijske i kontraobavještajne poslove Mehura Selimovića. Obojica Dudakovićevih oficira i “članova filmske ekipe“ posije rata su dospjeli pred sudove.

Protiv Selimovića u državnom sudu traje postupak zbog zatvaranja i maltretiranja zarobljenika, a Abdića je Opštinski sud u Bihaću prije više od dvije godine osudio na 24 mjeseca zatvora zbog razbojništva. Ipak, Abdić do danas pod nečijim blagoslovom nije otišao na izdržavanje kazne, a trenutno je jedan od članova Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH.

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Jovan Spaić smatra da bi Tužilaštvo BiH trebalo ozbiljno da analizira nedavno prikazani snimak iz 1994. godine na kojem Dudaković Izačiću naređuje strijeljanje vojnika, zajedno sa ostalim dokazima koji su mu ranije dostavljeni o ratnim događanjima na tom području.

“Snimak koji su prije dva dana prikazale televizije u RS pokazuje da je riječ o događaju kojem je prisustvovao general Armije BiH Atif Dudaković i svjedoči da su počinjeni ratni zločini, jer je po ovom snimku Dudaković izdao i naređenje da se izvrši streljanje “, rekao je Spaić. On je zaključio da je Dudaković u konkretnom slučaju kao nekadašnji oficir JNA trebalo da bude svjestan posljedica kršenja pravila međunarodnog ratnog prava i Ženevskih konvencija.

Atif Dudaković poslije objavljivanja posljednjeg snimka poručio je preko medija u FBiH da se radi “o montiranim lažima srpske strane“. Međutim, postoje informacije po kojima je on prodao jedan dio imovine kako bi platio advokate i spremio svoju odbranu. Takođe list saznaje da je general bivše Armije BiH kontaktirao sa nekim od svojih vojnika od kojih je tražio da, ukoliko bude optužen, na sudu svjedoče u korist njegove odbrane.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE