• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reformisati Federalnu policiju

Federalna policija mora biti reformisana, jer ovako organizovana ne može opstati niti funkcionisati, tvrdi Mehmed Žilić.

 Reformisati Federalnu policiju Izvor: MONDO

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za bezbjednost Parlamenta Federacije BiH još kaže da Federalna policija nastoji da prikaže da se bori protiv terorizma, a zanemaruje međukantonalni kriminal, jer su njeni čelnici, kako je rekao, svjesni da je to jedini način za njen opstanak, pišu "Nezavisne novine".

"Čelnici nastoje pokazati da se bore protiv terorizma, što uopšte nije njihov primarni zadatak. U izvještajima o stanju kriminaliteta policija FBiH rezultate kantonalnih policija prikazuje kao zajedničke pokazatelje, na osnovu čega je teško zaključiti ko je koliko posla uradio. Sve to rade kako bi produžili svoj ostanak", ocijenio je Žilić.

On je istakao da je organizacije Federalne policija loša, jer je najjače odjeljenje za borbu protiv terorizma iako je to primarna nadležnost Agencije za istrage i zaštitu BiH, te obavještajne službe.

"Federalna policija trebalo bi da se bavi međukantonalnim kriminalom, ali njeno krim-odjeljenje nema ljudi niti kapaciteta da to radi. Zato je nužna reforma policije u cijeloj zemlji, a posebno u FBiH", rekao je Žilić.

Portparol policije FBiH Robert Cvrtak rekao je da su borba protiv terorizma, međukantonalnog kriminala i trgovine narkoticima nadležnosti ove policije.

"Jednaku pažnju posvećujemo svim oblicima kriminala i ne uzimamo nikom nadležnosti", kaže Cvrtak.

U izvještaju o stanju kriminaliteta u prošloj godini Federalna uprava policije navodi da je podnijela 151 službeni izvještaj protiv 286 lica za različita krivična djela, kao što su terorizam, ratni zločin protiv civilnog stanovništva i čovječnosti, ubistvo, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija...

Federalna uprava policije je podnijela četiri službena izvještaja protiv devet izvršilaca zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela pripremanja terorističkog akta i terorizma.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE