• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Tigra" istjerati iz Fudbalskog saveza BIH!

Fudbalski savez BiH izjasniće se o slučaju Hamdije Abdića, zvanog Tigar, ukoliko dobije zvanični zahtjev za isključenje iz Izvršnog odbora.

 "Tigra" istjerati iz Fudbalskog saveza BIH! Izvor: MONDO

"Još uvijek nismo dobili ništa zvanično", izjavio je Srni predsjednik ovog saveza Sulejman Čolaković.ne želeći da komentariše slučaj Hamdije Abdića Tigra, jednog od glavnih aktera u video materijalu, na kojem je snimljeno brutalno ubistvo zarobljenika, po naređenju bivšeg ratnog komandanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića, u julu 1994. godine, kod Bihaća.

On je napomenuo da su za smjenu članova Izvršnog odbora FS BiH potrebni glasovi svih 12 članova Predsjedništva FS BiH.

Fudbalski radnici iz Republike Srpske zatražili su da Hamdija Abdić, zvani Tigar, bude izbačen iz Izvršnog odbora Fudbalskog saveza  BiH.U zahtjevu se ističe da je on jedan od glavnih junaka u video-materijalu na kojem je snimljeno brutalno ubistvo zarobljenika po naređenju bivšeg ratnog komandanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića u julu 1994. godine kod Bihaća.

U zahtjevu fudbalskh radnika iz RS se ističe da je Abdiću mjesto u Hagu, a ne na visokoj funkciji u zajedničkom fudbalskom savezu.

"Glavni glumac", kako je Dudaković nazvao Abdića u kadru snimljenog filma, jedan je od najuticajnijih funkcionera bosanskohercegovačkog fudbala i čovjek koji se pita za svaki krupniji potez, kažu upućeni u fudbalska dešavanja u BiH, a prenosi "Press RS".

Sagovornici "Presa" navode da je Abdić prije dvije godine, zajedno sa Emirom Pivićem, osuđen na dvije godine zatvora zbog krivičnih djela nasilništva, reketiranja i nanošenja teških tjelesnih povreda, ali da još nije odslužio kaznu, iako je pravosnažno osuđen u martu 2007. godine.

Ovaj list saznaje da je već bilo nekoliko pokušaja da na dnevni red najviših organa dođe glasanje o Abdićevoj smjeni, ali da je svaki put "negdje zastalo".

"Bilo je pokušaja, ali kad god je trebalo da se stvarno nešto uradi, svi bi se povlačili, govoreći: `Nemoj, šta će ti to`, `Pusti to` i slično. Očigledno je da Abdić ima prevelik uticaj i dobru zaštitu", ispričao je jedan od visokih funkcionera FS BiH.

Član Predsjedništva FS BiH Bogdan Čeko kaže da će poslije objavljivanja snimaka iz jula 1994. godine Abdić najvjerovatnije biti smijenjen i ističe da bi prvo trebalo da reaguje predsjednik FS BiH Sulejman Čolaković.

Član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza RS Slobodan Tešić kaže da Abdić nije ni prvi niti jedini primjer nakaradne politike u FS BiH.

"Strukture FS BiH, odnosno dijelovi koji dolaze iz Federacije BiH, u većem dijelu su sastavljeni od takvih `tigrova`", istakao je Tešić i dodao da predstavnici RS moraju da zauzmu jedinstven stav o ovom pitanju.

Na snimku koji je su prošle sedmice objavili elektornski mediji u RS jasno se vidi kada bivši komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković lično naređuje strijeljanje dvojice zarobljenika, vojnika Autonomne oblasti Zapadna Bosna Fikreta Abdića. Video zapis u trajanju od minut i 42 sekunde, od 9. jula 1994. godine, najverovatnije je urađenom u selu Izačić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE