• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veto Kluba Bošnjaka na rebalans budžeta RS?

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS uložiće veto na rebalans budžeta RS koji je usvojila NS RS, jer su nezadovoljni izdvajanjem za izbjeglice.

 Veto Kluba Bošnjaka na rebalans budžeta RS?  Izvor: MONDO

Šef Kluba Bošnjaka Edin Ramić je naveo da se Klub Bošnjaka neće osjećati odgovornim ako dođe do blokade sredstava MMF-a zbog neusvajanja rebalansa budžeta i da "odgovornost treba da snose oni koji su ponudili neprihvatljiv rebalans".

Ramić je naveo da bi Klub Bošnjaka trebalo do srijede, 29. jula da razmotri akte koje je usvojila Narodna skupština RS, među kojima je i rebalans budžeta RS, pišu "Nezavisne novine" u izdanju za utorak.

"Ako zakažemo sjednicu uložićemo veto, ako ne, uradićemo to poslije godišnjih odmora. Delegati Vijeća naroda RS od 31. jula idu na kolektivni godišnji odmor, bila odluka o vetu ili ne, zakoni koje je usvojio parlament RS, a time i rebalans budžeta, ne mogu stupiti na snagu", rekao je Ramić i dodao "da je blokada rada Kluba Bošnjaka kulminacija krize i odnosa institucija RS prema Vijeću naroda RS".

Član Glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić ističe da blokiranje bilo koje institucije dovodi u pitanje BiH, a ne samo RS i da bošnjačke partije ne bi trebalo da se igraju vetom jer to nema nikakve veze sa vitalnim nacionalnim interesom.

"Sredstva MMF-a trebaju Federaciji BiH (FBiH) koja je bankrotirala, a RS može i bez njih", rekao je Vasić i dodao da će neravnoteža između FBiH, koja je propala i Srpske koja je stabilna, pretegnuti na stranu Srpske.

Poslanik SDS-a Borislav Bojić smatra da "Klub Bošnjaka otvoreno pokazuje da nema namjeru da uspostavi funkcionalnu BiH i traži samo povod da blokira RS", dok je predsjednik PDP-a Mladen Ivanić optužio bošnjačke partije da zloupotrebljavaju mehanizme zaštite koji im stoje na raspolaganju i da će blokada sredstava MMF-a imati dugoročne posljedice za cijelu BiH.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić ističe da Klub bošnjačkih delegata nastoji da produbi krizu u BiH koja može da nastupi ako sporazum sa MMF-om ne stupi na snagu, te da to može da ima nesagledivu štetu za cijelu BiH, dok ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda navodi da će bilo kakvo neispunjenje obaveza iz pisma namjere imati za posljedicu raskid stend-baj aranžmana sa MMF-om.

U Ministarstvu finansija RS poručili su da se nadaju da Klub Bošnjaka ipak neće pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa rebalansom budžeta RS za 2009. godinu, te da neće preuzeti odgovornost eventualnog izostanka druge tranše sredstava predviđenih stendbaj aranžmanom.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE