• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dudakovića štite Amerikanci?

Dudaković odustao od bjekstva jer je dobio garancije od američkih diplomata da neće biti procesuiran za ratne zločine, saznaju Novosti

 Dudakovića štite Amerikanci? Izvor: MONDO

Večernje novosti u svom izdanju od utorka tvrde da Atif Dudaković, komandant bivšeg Petog korpusa Armije BiH, odustao je od bjekstva iz zemlje jer je dobio garancije od američkih diplomata da neće biti procesuiran za ratne zločine.

Nedavno su se u Bosni i Hercegovini pojavili novi snimci na kojima se vidi i čuje kako lično naređuje strijeljanje dvojice zarobljenika u selu Izačić kod Bihaća jula 1994. godine.

"Atif se veoma uznemirio poslije objelodanjivanja snimka iz Izačića i u prvi mah je razmišljao o prodaji imovine koju posjeduje i odlasku u neku od islamskih zemalja. Ali, nakon što su ga kontaktirali predstavnici američke diplomatije u BiH i rekli mu da nema ništa od njegovog procesuiranja za ratne zločine on je odustao od napuštanja BiH", kažu za "Novosti" izvori bliski Dudakoviću.

Dževad Galijašević, ekspert za ratne zločine i islamski terorizam na području BiH, kaže da je Atif Dudaković puno veća priča od one koju servira javnosti Tužilaštvo BiH i bošnjačko političko tijelo.

On tvrdi da je general bio jedna od glavnih poluga vojnih operacija na području bivše Jugoslavije koje je vodila i organizovala američka nevladina bezbjednosna vojna organizacija MPRI, koja ima više generala sa tri zvjezdice nego sam Pentagon.

"Ova agencija je obučavala vojnike Federacije BiH i kreirala akciju 'Oluja' u Hrvatskoj, kao i mnoge akcije za Dudakovića i njegov korpus, u kojima su počinjeni stravični ratni zločini", tvrdi Galijašević i dodaje da bi suđenje Dudakoviću značilo otvaranje pitanja odgovornosti najjače američke nevladine bezbjednosne agencije za rat na prostoru bivše Jugoslavije, što SAD neće nikada da dozvole.

"Upravo zbog toga direktor Odjeljenja za istraživanje ratnih zločna u Tužilaštvu BiH i glavni čovjek u BiH za istragu ratnih zločina je Amerikanac Dejvid Švandimen. On svojim radom odnosno neradom blokira procesuiranje ratnih zločinaca koji na bilo koji način mogu povezati moćni MPRI sa ratnim dešavanjima u BiH, osim obuke vojnika koja je bila njihova 'zvanična' uloga za vrijeme rata u BiH", ističe Galijašević.

Šef Tima za istraživanje ratnih zločina MUP RS Simo Tuševljak kaže za "Novosti" da su oni Tužilaštvu do sada već dostavili deset kilograma snimaka koji pokazuju da je Atif Dudaković naređivao ubijanje Srba, Hrvata i Bošnjaka.

"Očigledno neko u Tužilaštvu svjesno svu dokumentaciju koju dobijaju od MUP RS baca u fioku, jer je nemoguće da neko normalan ignoriše očigledne dokaze o zločinima Dudakovića", tvrdi Tuševljak.

Zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan tvrdi da lično nije upoznat da postoji obećanje predstavnika SAD ratnom komandantu Armije BiH Atifu Dudakoviću da neće biti sudski procesuiran za ratne zločine.

"Ja lično nisam upoznat da postoji takav dogovor i bio bih iznenađen da takav dogovor zaista i postoji.Paralela se može napraviti sa navodnim sporazumom Karadžića sa Holbrukom. Takav sporazum ne postoji" - rekao je Gregorijan na konferenciji za novinare prilikom posjete Graničnoj policiji BiH.

On je dodao da pitanje o eventualnom sporazumu američkih predstavnika i Dudakovića treba postaviti Ambasadi SAD u BiH.

"U kapacitetu poslova koje obavljam ja ne govorim u ime SAD", rekao je Gregorijan.

Beogradski advokat Toma Fila rekao je Srni da SAD sigurno neće dozvoliti procesuiranje Dudakovića, kao što ne dozvoljavaju ni procesuiranje šiptarskog komandanta Agima Čekua, jer su to ljudi sa kojima su Amerikanci sarađivali, koje su naoružavali i obučavali.

"On /Dudaković/ je opasan čovek. Ako progovori i kaže kako su Amerinakci donosili na tuzlanski aredorom oružje, ko je obučavao muslimanske borce, onda je jasno zašto nije procesuiran", rekao je Fila.

Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević tvrdi da je Dudaković bio jedna od glavnih poluga vojnih operacija na području bivše Jugoslavije.

Te operacije je, prema njegovim riječima, vodila i organizovala američka nevladina bezbjednosna vojna organizacija MPRI.

"Ova agencija je obučavala vojnike Federacije BiH i kreirala akciju `Oluja` u Hrvatskoj, kao i mnoge akcije za Dudakovića i njegov Peti korpus, u kojima su počinjeni stravični ratni zločini", naglasio je Galijašević.


(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE