• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivanić: Teorija žrtve u BiH

U BiH stvoren ambijent da su zločini bili samo na jednoj strani, smatra lider PDP-a Mladen Ivanić.

 Ivanić: Teorija žrtve u BiH Izvor: MONDO

Strane sudije i tužioci u BiH ne žele procesuirati bivšeg generala 5. Korupsa Armije BiH Atifa Dudakovića, jer bi to značilo mijenjanje teorije žrtve koja je razvijena u BiH u kojoj je žrtva samo jedna strana, smatra predsjednik Partije demokratskog progresa /PDP/ Mladen Ivanić.

"Mislim da zločini koji su činjeni na Srbima, ali i nad Hrvatima nisu imali adekvatan tretman i značaj za rad Tužilaštva BiH. Politički je bilo prihvatljivije ponašati se kako su se do sada ponašali... Svaki pokušaj drugačijeg postupanja bio je maltene mijenjanje teorije žrtve koja je razvijena u BiH u kojoj je žrtva samo jedna strana, prije svega bošnjačka", rekao je Ivanić.

On je u intervjuu za "Nezavisne novine" izjavio da je stvoren ambijent da su zločini bili samo na jednoj strani i da je bilo politički prijemčivije za međunarodne tužioce i sudije da se bave samo tom stranom.

Govoreći o snimcima na kojima se vidi i čuje kako Dudakovića naređuje strijeljanje ratnih zarobljenika, Ivanić kaže da oni pokazuju sav negativni odnos koji Tužilaštvo BiH ima prema zločinima koje su počinili Bošnjaci.

Odgovarajući na pitanje da su li srpski predstavnici u zajedničkim organima mogli uraditi više da se to promijeni, Ivanić je rekao da nisu, jer bi svaki pokušaj nekog neposrednijeg angažmana bio protumačen kao preveliki uticaj na nezavisnost pravosuđa.

Ivanić je ocijenio da je smjena ministra bezbjednosti BiH Tarika Sadovića "završena priča" i dodao da će povodom toga biti unutrašnjopolitičkih turbulencija unutar bošnjačke političke scene.

On smatra da je Savjet ministara BiH odgovoran što BiH neće biti na "bijelom šengenu" i ističe da nije realno da se do 1. januara naredne godine nađe na toj listi.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE