• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Alija je velikan!

Valentin Incko veliki je poštovalac lika i djela Alije Izetbegovića, za koga tvrdi da je bio umjeren, odmjeren i suzdržan političar.

 Incko: Alija je velikan! Izvor: MONDO

Šef OHR Valentin Incko, iako se uporno predstavlja kao nepristrasan diplomata koji želi da pomogne svim narodima u BiH, veliki je poštovalac lika i djela Alije Izetbegovića za koga tvrdi da je bio umjeren, odmjeren i suzdržan političar!

Incko je, naime, prije četri godine napisao predgovor za trilogiju "Alija izbliza" koju je napisao Adamir Jerković, nekadašnji savjetnik Alije Izetbegovića.

U tom predgovoru, Incko je za čovjeka koga Srbi smatraju ratnim zločincem, islamskim fundamentalistom i najodgovornijim za izazivanje rata na ovim prostorima napisao pravi hvalospjev, prenosi "Press RS".

"On (Adamir Jerković, autor trilogije) osvjetljava Izetbegovića kao džentlmena, njegovu ljudsku dimenziju, posebno u trenucima pobjede, jer je pokojni predsjednik baš u takvim situacijama bio posebno suzdržan... Drago mi je da, deset godina od Dejtonske konferencije, izlazi trilogija o predsjedniku Izetbegoviću i o Bosni, da od jednog od njegovih najbližih saradnika, koji je i sam bio učesnik i svjedok istorijskih događaja koji su trasirali današnji put BiH, čujemo i čitamo kako je gledao 'Aliju izbliza'. Time će se zaštititi i spasiti od zaborava ogromna baština, veliki kapital koji je ostavio predsjednik Izetbegović svom narodu", napisao je 2005. godine u predgovoru nadahnuti Valentin Incko.

Incko, koji je bio prvi ambasador Austrije u postdejtonskoj BiH, prisjeća se "dragih" uspomena iz tog vremena, u koje ubraja i brojne susrete sa Alijom Izetbegovićem.

"Ovih novembarskih dana ne mogu a da se ne prisjetim da je Alija Izetbegović 21. novembra 1998. godine lično otvorio austrijsku ambasadu, na čemu ću mu uvijek biti zahvalan", pisao je Incko u telegramu kojim je pozdravio prisutne u sali Doma vojske u Sarajevu, gdje je u novembru 2005. godine promovisana Jerkovićeva trilogija.

"Trilogiji 'Alija izbliza' želim puno uspjeha i mnogo čitalaca, a sve vas, drage moje Sarajlije, srdačno pozdravljam", napisao je austrijski diplomata, koji će četiri godine kasnije započeti svoj mandat poništavanjem zaključaka Narodne skupštine RS, zagovaranjem ustavnih promjena u pravcu dalje centralizacije BiH i smjenom srpskog policajca u SIPI Radislava Jovičića, kome "krivica" nije bila potkrijepljena ni jednim jedinim dokazom.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE