• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galijašević: Švendimen je kriv!

Dževad Galijašević tvrdi da je šef odjeljenja za ratne zločine Dejvide Švendimen kriv za neprocesuiranje zločina nad Srbima.

 Galijašević: Švendimen je kriv! Izvor: MONDO

Sve dok Odjeljenje za ratne zločine u Tužilaštvu BiH bude vodio Dejvid Švendimen, na optuženičku klupu neće sjesti nijedan bošnjački general, iako postoje dokazi da su odgovorni za zločine koje je Armija BiH počinila nad srpskim narodom, rekao je član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević.

Galijašević je istakao da je komandant Petog korpusa Armije BiH general Atif Dudaković najbolji primjer dvostrukih aršina stranih sudija i tužilaca.

Osim Dudakovića, naveo je Galijašević, javnost zanima šta će biti i sa ratnim komandatnom Trećeg korpusa Armije BiH generalom Sakibom Mahmuljinom, pod čijom je komandom djelovao i zloglasni "El muxahedin" odred.

On je za "Fokus" rekao da je Švendimen glavni krivac za neprocesuiranje ratnih zločina koje su počinili Bošnjaci, kao i Mahmuljin, podsjetivši da je Haški tribunal ukazao na postojanje direktne veze Trećeg korpusa i muxahedinskog odreda.

''Haški tribunal je presudom Enveru Haxihasanoviću i Amiru Kuburi utvrdio da se ovaj odred od 3. septembra 1993. godine može smatrati sastavnim dijelom Armije BiH. Od tada je odred El mudžahedin legalna vojna formacija u okviru Armije BiH u okviru Trećeg korpusa. Ova činjenica povlači punu odgovornost Mahmuljina za sve operacije koje je ovaj odred napravio, a koje su dokumentovane u presudi Rasimu Deliću'', naglasio je Galijašević.

On je dodao da je MUP Republike Srpske (RS) procesuirao mnoštvo predmeta u kojima je dokazana direktna odgovornost Mahmuljina.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić rekao je da je Savez još 2003. godine predao glavnom tužiocu Haškog tribunala Karli del Ponte više od 300 predmeta za oko sedam hiljada Bošnjaka i Hrvata, koji su počinili zločin nad srpskim narodom, a da se među tih 300 predmeta nalazi predmet u vezi sa Mahmuljinom.

''U oktobru 2004. godine predmeti su vraćeni Tužilaštvu BiH, a mi smo dvije godine kasnije imali sedam susreta sa Švendimenom i obećanja da će se procesuirati i ovaj slučaj, ali još se ništa nije desilo'', istakao je Dukić.

Dukić je rekao da će krajem avgusta Savez logoraša blokirati Sud i Tužilaštvo zbog neprocesuiranja ratnih zločina koje su počinili Bošnjaci.

Portparol Tužilaštva BiH Selma Hećimović rekla je da istraga protiv Mahmuljina još nije pokrenuta.

''Do nas su došle određene informacije koje se sada preispituju i u statusu su tužilačke procjene kako bi se vidjelo da li u tim informacijama ima elemenata da se (istraga) pokrene ili ne'', istakla je Hećimovićeva. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE