• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Raspisana potjernica za odbjeglim teroristom

Za odbjeglim teroristom Karajem Kamel bin Alijem koji je pobjegao iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica raspisana je potjernica.

 Raspisana potjernica za odbjeglim teroristom Izvor: MONDO

Direktor ovog zavoda Nihad Spahić je rekao da je Bin Ali trebalo da se vrati u Zavod 27. jula u 12 časova sa "godišnjeg odmora", na koji je imao pravo jer je odslužio više od pola kazne.

"Osuđen je na tri godine i 10 mjeseci zatvora i imao je pravo na pravo na `godišnji odmor`. Imao je prihvatljivo ponašanje, pošto je bio radno angažovan i u redovnoj proceduri dobio je godišnji odmor koji je koristio kao i svi drugi osuđenici koji na to imaju pravo", rekao je Spahić.

Bin Ali je u KPZ Zenica izdržava kaznu od tri godine i deset mjeseci zatvora zbog razbojništva, nasilja u porodici i prijetnji tužiocu, koji ga je prethodno, osudio na sedam godina zatvora zbog ubistva jednog mudžehednina.

Karaj Kamel bin Ali ima državljanstvo BiH koje je dobio, jer se tokom polsljednjeg rata borio u odredu "El mudžahid" u sastavu tadašnje Armije RBiH.

Odgovarajući na pitanje zašto je Bin Ali pušten na dopust ako je policija upozoravala na opasnost od bjekstva, Spahić je rekao da nije tačno da uprava Zavoda nije postupila u skladu sa upozorenjem da se osuđenik, ukoliko ga puste, neće vratiti u kaznionicu i istakao da ne posjeduje nikakav dokument da je Bin Ali proglašen "opasnim po nacionalnu bezbjednost".

"Dan kada je trebalo da se Bin Ali vrati, dobili smo faks oko 9.00 časova gdje se navodi mogućnost da bi mogao zloupotirjebiti pogodnosti da se na vrati na izdržavanje kazne. Sačekali smo 12.00 časova i kada se nije vratio obavijestio sam Upravu policije Federacije BiH, zeničku Policijsku stanicu i Graničnu policiju BiH da eventualno ne bi prešao granicu", istakao je Spahić.

On je dodao da se, prema zakonu, nedolazak sa pogodnosti tretirao kao bjekstvo tek nakon 24 časa.

"Nije rijedak slučaj da se osuđenici ne vrate sa pogodnosti. Neki se vrate sami za dan dva, a neke vrati policija", kaže Spahić.

Član Ekspertskog tima za jugoistočnu Evropu za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević izjavio je Srni da je Bin Ali, ako je ostao u BiH, to učinio iz razloga da izvrši određene zadatke za terorističku mrežu kojoj pripada.

On kaže da je Karaj Kamel Tunižanin koji je direktono bio upleten u pokušaj izvođenja terorističkih napada na američke vojne baze u Belgiji, Švedskih i Italiji, i koji je 1997. godine boravio u italijanskog gradu Bolonja jer je spremao atentat na papu Jovana Pavla Drugog.

"On je 2001. godine osuđen na sedam godina zbog ubistva jednog Arapa pred Islamskim centrom u Zenici, čiji identitet nikada sa sigurnošću nije utvrđen. Istražni organi sumnjičili su ga za ubistvo hrvatskih povratnika Luke i Pere Jezerčić u selo Nule u okolini Travnika 1997. godine, a bio je upleten i u teroristički napada u Mostaru, ali se od njegovog procesuiranja odustalo iz nepoznatih razloga", tvrdi Galijašević.

On je dodao da su izručenje Bin Alija tražili Tunis i Italija, ali da su vlasti BiH odbile da ga izruče.

Prema Galijaševićevim riječima, Bin Ali, ili Abu Hamza, jedan je od najpoznatijih terorista koji se ikada kretao BiH i koji je ovdje procesuiran.

"To je osoba koja je iza sebe isključivo ostavljala smrt", dodao je Galijašević.

Hrvatska obavještajna služba navodi da je Karaj Kamel bin Ali rođen 19. novembra 1966. godine u Tunisu. Početkom rata u BiH oženio se Bošnjakinjom iz sela Mehurići-Orašac u opštini Travnik, a kasnije se naselio u obližnjem selu Guča Gora.

Ministarstvo bezbjednosti BiH ni na koji način nije povezano, niti je odgovorno za kardinalne greške i propuste odgovornih lica Kazneno-popravnog zavoda Zenica koji su omogućili opasnom kriminalcu Karajy Kamel bin Aliju da izađe na slobodu i pobjegne - saopšteno je iz ovog ministarstva.

U saopštenju se naglašava da je Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH nadležna da neko lice proglasi prijetnjom za nacionalnu bezbjednost, a ne Ministarstvo bezbjednosti BiH i da je to OBA učinila u Bin Alijevom slučaju što se vidi u obrazloženju rješenja kojim mu se oduzima državljanstvo BiH.

"Savjet ministara BiH jednoglasno je oduzeo državljanstvo naturalizovanom državljaninu BiH Bin Aliju, a poslije izdržavanja kazne zatvora, Služba za poslove sa strancima BiH svakako bi preduzela mjeru njegovog protjerivanja iz BiH", naglašava se u saopštenju.

Jedan od najpoznatijih terorista Karaj Kamel bin Ali pobjegao je iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica gdje je izdržavao kaznu i za njim je raspisana potjernica, potvrdio je Srni direktor ovog zavoda Nihad Spahić.

On je rekao da je Bin Ali trebalo da se vrati u Zavod 27. jula u 12.00 časova sa "godišnjeg odmora", na koji je imao pravo jer je odslužio više od pola kazne.

"Osuđen je na tri godine i 10 mjeseci zatvora i imao je pravo na pravo na `godišnji odmor`. Imao je prihvatljivo ponašanje, pošto je bio radno angažovan i u redovnoj proceduri dobio je godišnji odmor koji je koristio kao i svi drugi osuđenici koji na to imaju pravo", rekao je Spahić.


(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE