• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjak iz Banjaluke optužen za međunarodni terorizam

Policija RS nije službeno obaviještena o hapšenju Banjalučanina Anesa Subašića(33) u SAD zbog optužbi za terorizam i širenje džihada van Amerike.

 Bošnjak iz Banjaluke optužen za međunarodni terorizam Izvor: MONDO

Načelnik krim policije CJB Banjaluka Darko Ćulum izjavio je danas Srni da je u RS protiv Subašića podneseno 15 krivičnih prijava za djela pokušaja ubistva, za iznude i razbojništva, kao i da su sudovi za njim raspisali četiri potjernice, među kojima je jedna međunarodna.

Prema policijskim saznanjima, Subašić se 1996. godine sa porodicom iselio iz BiH u Njemačku, potom Švajcarsku i SAD, i od tada nije dolazio u Banjaluku niti na prostore RS.

Ministarstvo inostranih poslova BiH nije dobilo nikakav zvaničan dopis od američkih vlasti o hapšenju Anesa Subašića u SAD, saopšteno je Srni iz ovog ministarstva BiH.

Prema saznanjima Ministarstva inostranih poslova BiH, pošto je riječ o naturaliziranom američkom državljaninu, vlasti SAD nisu ni obavezne da obavijeste diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u SAD.

S obzirom da američko državljanstvo ima prioritet u odnosu na državljanstvo bilo koje druge države na teritoriji SAD, diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u SAD nemaju mogućnost, odnosno pravnog osnova da intervenišu u konkretnom slučaju.

Tužilaštvo Sjeverne Karoline saopštilo je da su sedmorica uhapšenih, među kojima je i Subašić, terete za planiranje džihada izvan granica SAD, te da se traga i za osmim članom ove terorističke grupe.


Grupa uhapšena u Sjevernoj Karolini planirala je terorističke napade u inostranstvu, uključujući Kosovo, Jordan i Pojas Gaze.

Tužilaštvo je kao vođu terorističke grupe označilo Danijela Petrika Bojda, a optuženi su i njegovi sinovi Zekeraja i Dilan Bojd, te Muhamad Omar Ali Hasan, Zijad Jagi, svi državljani SAD, te naturalizovani Bošnjak Anes Subašić i kosovski Albanac Hisen Šerifi (24).

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE