• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH najteži slučaj na zapadnom Balkanu

BiH se u EU već dugo smatra daleko najtežim slučajem na zapadnom Balkanu, jer nije dala materijala EK da bolje zastupa njen slučaj.

 BiH najteži slučaj na zapadnom Balkanu Izvor: MONDO

Neimenovani zapadnoevropski diplomat je agenciji “Srna” rekao da politički lideri u BiH kao da ne razumiju da zemlja ispada iz kolosijeka, a da su svi drugi krivi kada dođe do "bumerang efekta, kao kod viza, samo ne oni koji ne znaju doći do normalnog dogovora, koji bi bio na dobrobit svih građana".

"BiH nije nam dala ni materijala da bolje zastupamo njen slučaj kada se govorilo o tome koje će zemlje dobiti bezvizni režim, a koje neće", rekao je ovaj funckioner u Evropskoj komisiji.

Prema njegovim riječima, Island će ponovo otvoriti proces proširenja EU i među ekspertima postoji uvjerenje da će to pomoći zemljama zapadnog Blakana.

"Evropska javnost je protiv proširenja i da mogu riješili bi se nekih zemalja, prvenstveno Bugarske i Rumunije i nikako ne bi primali nove. Ali, postoji mogućnost da se promijeni nabolje, ako ekonomska kriza počne jenjavati 2010. godine i ako se usvoji Lisabonski ugovor", rekao je u ovaj dioplomata.

On je dodao da je Lisabonski ugovor novi temeljni dokument, faktički ustav EU na osnovu kojeg će biti izvršene dubinske promjene u Uniji da bi ona bila efikasnija.

"Island će ponovo, kao ledolomac, otvoriti proces proširenja, koji je sada zakočen vetom koje su neke zemlje članice postavile pred svoje susjede, kandidatske zemlje. U EU se ne misli da je to korektno, ali svi to tolerišu jer nikom nije stalo do proširenja, ponajmanje na Balkan", istakao je ovaj diplomata.

Govoreći o tome kako se neće moći dati tako velika prednost Islandu, a diskriminisati zapadni Balkan, ovaj dipolmata kaže da će se zbog toga ponovo otvoriti vrata, ali samo za one zemlje koje će pokazati snažnu volju.

Jedan ekspert iz Brisela rekao je Srni da postoji prećutni dogovor između Beograda i Brisela i da se neće povećavati broj pasoša izdatih za Srbe s prebivalištem u BiH.

"Do sad je bilo izdato oko 2 500 pasoša za Srbe iz BiH. Evropska strana tražila je uvjeravanja Beograda da će proces izdavanja pasoša Srbima iz BiH ostati veoma strog. Brisel ne bi želio da se potvrdi utisak da su diskriminisani Bošnjaci, nego traži od BiH da djeluje u interesu svih građana", naveo je on.

Što se tiče Hrvata, ovaj ekspert je naveo da je istina da većina njih ima hrvatske pasoše, ali da njihov ukupni udio u populaciji BiH nije veliki.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE