• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko obezbijedio plate radnicima u Mostaru

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko produžio je period privremenog finansiranja grada Mostara od 1. aprila do 30. septembra

 Incko obezbijedio plate radnicima u Mostaru Izvor: MONDO

Time se omogućava isplata plata i ostalih naknada zaposlenima, kao što su službenici, vatrogasci i ostali, saopšteno je iz OHR-a.

U saopštenju se pojašnjava da se Odluka ne primjenjuje na plate i naknade odbornika grada Mostara ili na finansiranje i ostala plaćanja političkim strankama ili parlamentarnim grupama.

Na osnovu Odluke, odbornici i političke stranke moraće da čekaju da novi gradonačelnik bude izabran i da Skupština grada Mostara usvoji budžet, prije nego što budu isplaćeni.

Objašnjavajući svoju odluku, Incko je rekao da je ponašanje odbornika u Mostaru i njihovih političkih stranaka neprihvatljivo i da je dostiglo vrhunac cinizma.

"Njihov neuspjeh da izaberu gradonačelnika i obezbijede osnovu za kontinuirano finansiranje gradskih službi prouzrokovao je nepotrebne patnje za građane Mostara, doveo ih u tešku situaciju i na taj način ugrozio živote. Ne vidim razlog zašto bi gradski odbornici i političke stranke bili plaćeni ako neće da rade posao za koji su izabrani, a oni koji zaista rade, kao hrabri vatrogasci, ne primaju plate mjesecima. Plate se daju za rad, a ne za nerad. Odbornici su od građana dobili mandat da izaberu gradonačelnika, a to nisu uradili", istakao je Incko.

Skupština se više čak i ne pretvara da održava sjednice, a stranke nikada nisu započele ozbiljne pregovore nego su pokušale da okrive Statut za svoju političku letargiju.

"Neki odbornici su čak otišli i na godišnji odmor. Sa druge strane, situacija u kojoj se nalaze zaposleni u gradskim službama i stanovnici Mostara neodrživa je i morao sam nešto učiniti kako bih institucijama vratio mogućnost da pružaju usluge u Mostaru", naglasio je Incko.

Ovom odlukom se izabrani odbornici ne oslobađaju obaveze da izaberu gradonačelnika ili da nakon toga usvoje budžet Grada.

"Sada je u njihovom vlastitom interesu da što hitnije imenuju gradonačelnika i usvoje budžet kako bi primili plate. Da bih obezbjedio da zaposleni više ne budu taoci političara, odlučio sam produžiti privremeno finansiranje, što će osigurati isplatu neisplaćenih plata do 30. septembra i skoro normalno funkcionisanje grada, sportskih i sličnih događaja" - istakao je Incko.

On je zahvalio svim službenicima Mostara koji su nastavili da profesionalno obavljaju svoj posao uprkos tome što nisu dobili nijednu platu proteklih mjeseci.

"Ukoliko mostarski političari ne iskoriste dodatno vrijeme koje im moja odluka daje da bi razriješili situaciju u Mostaru, nije isključeno preduzimanje dodatnih mjera", poručio je Incko. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE