• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjaci u novom "napadu" na institucije RS?

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS na sjednici nije razmatrao akte koje je usvojila Narodna skupština RS u vezi sa rebalansom budžeta.

 Bošnjaci u novom "napadu" na institucije RS? Izvor: MONDO

Nakon odluke Kluba Bošnjaka, nije poznato kakva je sudbina nedavno usvojenog rebalansa budžeta Republike Srpske, koji je morao proći i proceduru razmatranja u Vijeću naroda.

Predstavnici Bošnjaka su najavili pokretanje veta nezadovoljni smanjivanjem izdvajanja za rješavanje izbjegličkih problema.

Svi rebalansi u Bosni i Hercegovini moraju biti potvrđeni do kraja avgusta kako bi se moglo nastaviti sa realizacijom stand-by aranžmana sa međunarodnim monetarnim fondom.

U klubu Srba u Vijeću naroda smatraju da je rebalans entitetskog budžeta dobio prolaznu ocjenu jer klub Bošnjaka nije iskoristio ustavno pravo da ga ospori.

Predsjednik Kluba Edin Ramić rekao je da se nisu stekli uslovi da se procedure u vezi sa zaštitom vitalnog nacionalnog interesa provode na ustavan i zakonit način budući da Ustavni sud RS nije uskladio član 52 svog poslovnika sa Ustavom RS.

Ramić je rekao da će Klub Bošnjaka razmatrati rebalans budžeta RS za 2009. godinu koji je usvojen na protekloj sjednici Narodne skupštine RS kada se steknu uslovi da to pitanje bude razmatrano, poštujući Ustav RS.

Odgovarajući na pitanje da li je to opstrukcija s obzirom na činjenicu da krajem avgusta ističe rok za usvajanje rebalansa budžeta svih instuitucija vlasti u BiH, Ramić je rekao da nije riječ ni o kakvoj opstrukciji jer je inicijativa Kluba Bošnjaka u vezi sa izmjenom Poslovnika Ustavnog suda RS još u martu bila upućena u Narodnu skupštinu RS.

Skupština šalje akte na dalju obradu

Narodna skupština RS poslaće u dalju obradu dokumente usvojene na sjednici parlamenta, među kojima je i rebalans budžeta, jer klubovi delegata u Vijeću naroda RS nisu pokretali mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, izjavio je Srni šef kabineta predsjednika Narodne skupštine Perica Rajčević.

On je rekao da je Narodna skupština RS dobila obavještenje generalnog sekretara Vijeća naroda RS da su akte razmatrali klubovi delegata Srba i Hrvata i da nisu pokrenuli pitanje vitalnog nacionalnog interesa ni po jednom pitanju, a da Klub Bošnjaka nije razmatrao dokumente.

"S obzirom na to da je istekao rok od sedam dana koji imaju da podignu veto, za nas je sada to tehničko pitanje i mi ćemo poslati u dalju obradu dokumetne, odnosno rebalans budžeta RS u Službeni glasnik RS, a zakonska akta na ukaz predsjedniku RS", rekao je Rajčević.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić ranije je rekao da, prema Ustavu RS, Vijeće naroda RS ima sedam dana da se izjasni o aktima koje je usvojila Narodna skupština RS i da taj rok ističe u srijedu, inače će se tumačiti da oni nemaju primjedbi i da akti mogu biti objavljeni i stupiti na snagu.

Politički motivisana odluka?

"Odluka Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS da danas ne razmatra akte koje je usvojila Narodna skupština RS politički je motivisana, s ciljem da stvori utisak neefikasnosti institucija RS i to je lažna slika o RS", izjavio je Srni šef Kluba Srba u Vijeću naroda RS Staša Košarac.

"Stvaranjem lažne slike o RS želi se prikriti stvarna slika stanja u Federaciji BiH, koja je i ekonomski i finansijski narušena i lošiji je dio BiH", ocijenio je Košarac.

Košarac je rekao da pokušaj blokade institucija RS u zakonodavnoj proceduri nije dobar za unutrašnje prilike u BiH, pogotovo zato što Klub bošnjačkih delegata više brine o tome kako će zadovoljiti interese Sarajeva i programe političkih stranaka iz kojih dolaze, a ne interese Bošnjaka u RS.

"Postojali su značajni demokratski napori da se Klub Bošnjaka vrati ka primarnim aktivnostima, odnosno razmatranju akata Narodne skupštine RS u vezi sa zaštitom vitalnog nacionalnog interesa. Očigledno da su ovi drugi motivi više doprinijeli što se nisu okrenuli svom poslu, iako su bili u Banjaluci i radili u Vijeću naroda", zaključio je Košarac.

 (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE