• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čizmić: Gregorijan uznemirava javnost

Ukoliko se pokaže da tvrdnje Rafija Gregorijana o pritiscima na domaće sudije i tužioce nisu tačne, on bi trebalo da odgovara, smatra Jovan Čizmić

 Čizmić: Gregorijan uznemirava javnost Izvor: MONDO

Predsjednik Advokatske komore Republike Srpske (RS) Jovan Čizmović smatra da tvrdnje prvog zamjenika visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Rafija Gregorijana o pritiscima i prijetnjama kojima su, navodno, izložene domaće sudije i tužioci, uznemiruju javnost i da se samo traži razlog za dalji ostanak stranaca u BiH.

"Takve izjave samo uznemiruju javnost i za cilj imaju pravdanje rješenja koje nam drugi nude i daju te izjave u ime njihovih nadređenih. Takve izjave su korisne samo njima i u svrhu su njihovog trajanja u BiH", kaže Čizmović i dodaje da Gregorijan te svoje tvrdnje nije ničim potkrijepio.

Prema njegovim riječima, pravosudni organi bi odmah morali da djeluju kada bi Gregorijanove tvrdnje imale kvalitet osnovane simnje.

"Međutim, ukoliko se pokaže da takve informacije nisu tačne, onaj ko ih plasira, trebalo bi da odgovara. Evidentno je da Gregorijan nije osoba koja može krivično odgovarati u BiH", rekao je Čizmović za "Fokus" u izdanju od četvrtka.

On je dodao da nakon jednog produženja mandata sudija i tužilaca više nema razloga za ponovno produžavanje, jer BiH ima dovoljno pravnika, koji u svemu ispunjavaju uslove da mogu uspješno izvršavati zadatke.

"Sumnje u postojanje tih kvaliteta opravdavale su produženje mandata. Sada kada više nema nijednog razloga za sumnju izmišljaju se razlozi bezbjednosti. Taj pokušaj je veoma sofisticiran, tvrdnja bez ijednog dokaza. Golim tvdnjama sa visokog mjesta ništa više nije potrebno, jer bi se mandati produžavali sve dok neko za to ima interesa", naglasio je Čizmović i dodao da se na taj način ne poštuje suverenost BiH.

Čizmović je rekao da mu nije poznato da li je OHR ikada dostavio bilo kakav podatak institucijama BiH da je bilo kome iz pravosuđa BiH ugrožena bezbjednost.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milorad Novković rekao je da ne može znati da li će biti pritisaka na domaće tužioce i sudije nakon odlaska stranaca, ali da ima veliko povjerenje u domaće pravosuđe.

"Podatke o prijetnjama OHR nam nije dostavio, ali imamo određenih prijetnji, koje nam dostavljaju sudije i tužioci iz opštinskih sudova, okružnih, kantonalnih sudova i Suda BiH. Te prijetnje se uglavnom odnose na sudije koje sude određeni predmet", pojasnio je Novković.

Prema njegovim riječima, ukoliko i bude prijetnji i pritisaka kada su u pitanju domaće sudije i tužioci na svim nivoima pravosuđa, u nezavisnom pravosuđu, oni neće podleći tim pritiscima.

Novković ističe da je u toku sedmogodišnje reforme u BiH stvoreno nezavisno, profesionalno i samostalno sudstvo, ali da je činjenica da ono nije efikasno.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE