• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Zeleno svjetlo” stranim sudijama

Visoki predstavnik zatražio produžetak mandata stranim sudijama u BiH.

 “Zeleno svjetlo” stranim sudijama Izvor: MONDO

Valentin Incko u pismu koje je uputio predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Nikoli Špiriću prije izjašnjavanja o mandatima stranih sudija i tužilaca u BiH, naveo je da njihov angažman u Sudu i Tužilaštvu BiH treba da bude produžen i poslije isteka mandata u januaru 2010. godine.

On je naglasio da su potrebne izmjene i dopune zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH radi produženja mandata međunarodnih sudija i tužilaca u državnim pravosudnim institucijama BiH nakon isteka njihovog sadašnjeg mandata početkom januara 2010. godine.

U pismu od 16. jula Incko podsjeća i na apel Savjeta za primjenu mira (PIK) Savjetu ministara da usvoji amandmane na Zakon o Sudu BiH i Tužilaštvu BiH i da se "organi vlasti BiH ohrabre da potvrde svoje opredjeljenje za jačanje vladavine prava preduzimanjem potrebnih koraka da bi se produžili mandati međunarodnim sudijama i tužiocima".

On je upozorio da ovom procesu "nisu potrebna nikakva dodatna odlaganja", jer bi to samo rezultovalo podrivanjem kapaciteta pravosudnog sistema BiH u ispunjavanju svog mandata na nezavisan, održiv i uspješan način, što je suštinski element evroatlantske integracije.

Incko je podsjetio da je i Predsjedništvo EU takođe prenijelo podršku za produžetak mandata. U pismu se pominje i apel predsjednika Haškog tribunala Patrika Robinsona za produženje mandata međunarodnim sudijama i tužiocima, koji hvali rad Odjeljenja za ratne zločine.

Pismo je juče objavljeno na internet portalu Svevijesti.ba, a "Glasu Srpske" u Savjetu ministara BiH potvrđeno je da je Inckovo pismo stiglo u Savjet.

Savjet ministara BiH i pored pisma većinom glasova odlučio je da se mandat stranim sudijama i tužiocima produži samo u odjeljenjima za ratne zločine Suda i Tužilaštva BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Milorad Živković istakao je da se OHR i ljudi koji rade u Sudu i Tužilaštvu BiH međusobno podržavaju, želeći tako da produže sebi radni vijek u BiH za enormno visoke plate.

"Praveći razne probleme oni sami sebi prave svrhu da bi se ovdje još zadržali" - rekao je Živković i dodao da je poruka Evropske unije da BiH sa OHR-om ne može da bude u statusu kandidata za EU.

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Zoran Koprivica kaže da je pritisaka od strane OHR-a u vezi sa produžetkom mandata stranim sudijama i tužiocima bilo i ranije i dodao da je dosadašnje iskustvo pokazalo da nijedan strani sudija ni tužilac u BiH nisu dali očekivane rezultate.

"To nije ničija priča već rezultat urađenih analiza. Srpski narod nikada neće podržati produžetak mandata strancima, jer nemaju nijedan valjan razlog za to", rekao je Koprivica.

U OHR-u nisu željeli da kažu da li je i kada je pismo upućeno Savjetu ministara jer "ne komentarišu korespondenciju".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE