• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Ispunjavanjem uslova do "bijelog šengena"

Neuspjeh BiH u pogledu liberalizacije viznog režima može biti ispravljen ako se narednih mjeseci ispune ključni uslovi, izjavio Valentin Incko

 Incko: Ispunjavanjem uslova do "bijelog šengena" Izvor: MONDO

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko rekao je danas u Beču da privremeni neuspjeh BiH u pogledu liberalizacije viznog režima može biti ispravljen ako se tokom narednih mjeseci ispune ključni uslovi, što bi konačno dovelo do "bijelog šengena" koji građani tako željno iščekuju.

Obraćajući se Stalnom savjetu OEBS-a, Incko je istakao da "nije pravo pitanje kada bi trebalo zatvoriti OHR, nego da je istinsko pitanje kada će građani BiH početi da uživaju u rezultatima i prednostima jedinstvene politike".

"Zatvaranje OHR-a neće BiH učiniti stabilnijom zemljom, a OHR će biti zatvoren kada BiH bude stabilnija zemlja", dodao je Incko.

On je ocijenio da sadašnji lideri, ukoliko međunarodna zajednica i dalje bude imala zajednički cilj da im pomogne u implementaciji zakonodavnih i institucionalnih aktivnosti, mogu voditi politiku koja će BiH odvesti naprijed putem evroatlantskih integracija, a istovremeno obezbijediti istinske prednosti za građane kao što su veći nivo lične bezbjednosti, bolji pristup solidno plaćenim poslovima, bolje javne usluge i smanjenje nivoa korupcije.

Incko je istakao da jasan politički program sada mora biti jačanje konsenzusa unutar političkog establišmenta u BiH o tome kako da se učini da Dejton funkcioniše na održiv način, što će BiH omogućiti da ispuni izazove evroatlantskih integracija, saopšteno je iz OHR-a.

On je istakao da su građani BiH pokazali fleksibilnost, "suočeni sa političkim liderima koji su ih mnogo puta iznevjerili, i da međunarodna zajednica mora pokazati istu fleksibilnost, te pronaći način da omogući bolje funkcionisanje političkog sistema".

Incko je rekao da je od preuzimanja dužnosti u martu morao donijeti nekoliko "popravnih mjera", istakavši da "puko gašenje požara nije dovoljno", te da je osnovni zadatak usmjeriti BiH i njene lidere u pozitivnijem pravcu.

Visoki predstavnik u BiH upozorio je da svjetska recesija narušava ekonomsku stabilnost BiH i da građani trpe zbog neodlučnosti stranačkih lidera, saopšteno je iz OHR-a.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE