• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Margetić: Džuvo odgovoran za bijeg Abu Hamze

Šef OBA Almir Džuvo znao je od decembra prošle godine za planove Abu Hamze za bijeg iz zeničkog zatvora, tvrdi Domagoj Margetić.

 Margetić: Džuvo odgovoran za bijeg Abu Hamze Izvor: MONDO

Šef Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA) Almir Džuvo znao je od decembra prošle godine za planove teroriste Karaja Kamela bina Alija, zvanog Abu Hamza, za bijeg iz zeničkog zatvora, istakao je član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Domagoj Margetić.

Abu Hamza je planirao bijeg kako bi nakon odsluženja zatvorske kazne izbjegao progon iz BiH pošto mu je u postupku revizije dodjela državljanstava BiH pripadnicima terorističkih grupa i organizacija oduzeto BiH državljanstvo.

Do Džuve je, istakao je Margetić, još krajem decembra prošle godine došlo pismo zatvorenika koji je sa Abu Hamzom služio zatvorsku kaznu i koji je saznao detalje o Abu Hamzinim planovima za nove terorističke akcije u BiH i izvan te zemlje.

Džuvo je u dogovoru sa sa bivšim ministrom bezbjednosti BiH Tarikom Sadovićem zatajio postojanje tajne informacije insajdera o terorističkim planovima Abu Hamze, prenosi portal "Necenzurirano.com".

Umjesto da o sadržaju ovog tajnog pisma iz zatvora u Zenici provede istragu, Džuvo je saznanja iz pisma prikrio drugim nadležnim BiH institucijama, te je u dogovoru Sadovićem, omogućio Bin Aliju dalje nesmetano planiranje terorističkih akcija iz zatvora u BiH, gdje mu je sve vrijeme bio dostupan mobilni telefon, internet, telefon, ali i redovni izlasci na slobodu.

Tajna izjava koju je u zatvoru dao zatvorenik Ramiz Agušević 24. decembra 2008. godine, kako se navodi, ukazivala je već tada na moguće terorističke akcije u BiH, koje je u zatvoru sa svojim saradnicima, ali i u vezi sa saradnicima na slobodi, nesmetano pripremao Abu Hamza.

Iako je izjavu Agušević napisao i potpisao još tog 24. decembra, prema informacijama portala, sadržaj izjave prikrili su i ministar bezbjednosti BiH do kojeg je izjava stigla, ali i direktor OBE.

Džuvo je zabranio službenicima Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH da vode bilo kakvu bezbjednosnu obradu o navodima iz tajnog iskaza Aguševića, saznaje portal od visokog izvora u ovoj agenciji.

Izvor portala tvrdi da je ''Abu Hamza nedavno poslao Džuvi jasnu poruku kako će u slučaju da mu se ne omogući izlazak na slobodu pristati da bude svjedok protiv sarajevske političke elite usko povezane sa terorizmom i organizovanim kriminalom''.

''Prijetio je da će razotkriti veze političkog vrha SDA sa međunarodnim terorizmom, pa očigledno u toj činjenici treba tražiti razloge zbog kojih je Džuvo odlučio učestvovati u omogućavanju bijega Abu Hamze iz zeničkog zatvora'', navodi ovaj izvor.

Jedan od najpoznatijih terorista Karaj Kamel bin Ali pobjegao je iz Kazneno-popravnog zavoda u Zenici jer se u ponedjeljak, 27. jula, nije vratio sa odobrenog ''godišnjeg odmora''. Za njim je raspisana potjernica.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE