• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stopiran dopis o bijegu Abu Hamze

Granična policija je od OBA još 22. jula dobila dopis u kome upozorava na mogućnost bijega iz BiH Karaja Kamela bin Alija (Abu Hamza).

 Stopiran dopis o bijegu Abu Hamze Izvor: MONDO

“Takav dopis mora da je dobila i Uprava KPZ Zenica, na šta je odmah morala da reaguje, ali ne znamo zašto je to nije učinjeno”, kažu u Graničnoj policiji, prenosi Glas Srpske.    

Upravnik KPZ Zenica Nijaz Spahić, međutim, kaže da je dopis OBA iz federalne policije dobio tek 27. jula, kad je Karaj Kamel trebalo da se vrati sa godišnjeg odmora.

Nije poznato kada je "zagubljeni" dopis iz OBA stigao u federalnu policiju i zašto je proslijeđen tek 27. jula.

“Do tada me niko nije obavijestio o mogućnosti njegovog bijega, a tada sam odmah reagovao. Do sada se uredno javljao policiji i na vrijeme vraćao sa dopusta. Na dopust je išao po zakonu “, kaže Spahić.

Dodaje da je Bin Ali na godišnjem odmoru bio od 3. jula i da je imao 16 radnih dana odmora.

“Bin Ali je osuđen za razbojništvo a ne za terorizam, a mediji ga zovu teroristom samo zbog imena “, kaže Spahić.

I iz Policijske misije EU (EUPM) saopšteno je da su agencije za sprovođenje zakona poslale signal upozorenja u ovom slučaju, ali da je informacija primljena 23. jula u zenički zatvor stigla nekoliko časova prije isteka Kamelovog dopusta.

“Bijeg Abu Hamze iz KPZ ukazao je na potrebu preispitivanja zatvorskog sistema u BiH  i poboljšanja saradnje, koordinacije i komunikacije između menadžmenta zatvora, agencija za sprovođenje zakona i Ministarstva pravde “, navodi EUPM.

OHR je saopštio da je bijeg Karaja Kamela bin Alija skandalozan i da još jednom pokazuje da u okviru kaznenog sistema u BiH postoje ozbiljni i sistemski nedostaci.

“Problemi s kaznenim sistemom su višestruki i dobro poznati, a bijeg Bin Alija je tek posljednji u dugom nizu problema koje organi vlasti i ministar pravde Federacije Feliks Vidović nisu uspjeli da riješe tokom nekoliko godina”, rekao je zamjenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan.

Dodao je da je za Bin Alija utvrđeno da predstavlja opasnost za državnu bezbjednost i da je osuđen za nasilna krivična djela.

“Ukoliko, na osnovu zakona, nije bilo načina da mu se ne dozvoli izlazak na slobodu, onda je zakon potrebno mijenjati”, dodaje Gregorijan.

On navodi da je Ministarstvo pravde FBiH pravovremeno primilo upozorenje od OBA o postojanju osnovane prijetnje da bi Karaj Kamel bin Ali mogao pobjeći, ali zatvorski organi u Zenici su primili tu informaciju od Ministarstva pravde  previše kasno da bi mogli spriječiti Bin Alijev izlazak na slobodu.

“U svakoj evropskoj demokratskoj zemlji ovakav propust bi primorao nadležnog ministra da podnese ostavku “, navodi Gregorijan.

Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo pravde Federacije BiH, na teritoriji Federacije borave 1.203 osuđena kriminalca protiv kojih je izrečena konačna i obavezujuća presuda, a koji se trenutno nalaze na slobodi, umjesto da služe utvrđenu kaznu, navodi Gregorijan.

Dodaje da je u samom Sarajevu taj broj visok i iznosi 400 kriminalaca koji će čekati do četiri godine prije nego što započnu služenje izrečene kazne. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE