• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH kao zemlja sa pet regija

"Glas Srpske" objavio je da je na zvaničnom Internet sajtu Ambasade BiH u Vašingtonu postavljen link na kojoj je mapa BiH ucrtana sa pet regija.

 BiH kao zemlja sa pet regija Izvor: MONDO

U Kancelariji Ministarstva inostranih poslova BiH za odnose s javnošću tvrde da je to "jedini način informisanja američke javnosti o turizmu u BiH" i da se ulaskom na veb stranu Ambasade ulazi na link Turističke zajednice FBiH, gdje se pojavljuje ova mapa.

BiH je na toj geografskoj karti podijeljena na sarajevsku, hercegovačku, srednjobosansku, sjeverozapadnu i sjeveroistočnu regiju, piše "Glas Srpske".

"Budući da ne postoji turistička zajednica na nivou BiH, a s ciljem informisanja američke javnosti o turizmu u BiH, stavljen je link na Turističku zajednicu FBiH", navedeno je u saopštenju MIP-a koje je potpisala Sanja Vidović.

Ona dodaje da veb stranica Turističke organizacije RS "nema verziju na engleskom jeziku, pa link na nju sa veb stranice Ambasade BiH u Vašingtonu gubi smisao".

Mediji su ranije objavili da je i na zvaničnoj veb stranici Misije BiH pri UN, koju je kreirala i objavila Američko-bosanska fondacija za kulturu, BiH bila predstavljena kao zemlja sa pet regija.

Riječ je o istoj mapi koja se nalazi i na sajtu Ambasade BiH u SAD. Stranicu je kreirao bošnjački lobista u SAD blizak Harisu Silajdžiću, Saša Toperić.

Kao mjesta značajna za posjetioce u Sarajevskoj regiji navedeni su Sarajevo, Bjelašnica, Igman, Lukomir/Umoljani, Jahorina, Ilidža i Nacionalni park Sutjeska. Tu su i rijeke Tara i Drina, kanjon Rakitnice, te Kreševo, Fojnica, Kraljeva Sutjeska, Visoko i Vareš.

U Hercegovačkoj regiji istaknuti su rijeka Neretva, Mostar, Međugorje, Neum, Počitelj, planina Velež, Blagaj-Buna, Stolac i Trebinje. Tu su i Konjic, Jablanica, Boračko jezero, Prozor-Rama, Blidinje i Kupres i Livno. Istaknuti su i Vjetrenica, Hutovo Blato, Ljubuški, Čapljina i kanjon Rakitnice.

U srednjobosanskoj regiji navedeni su Zenica, Travnik, planina Vlašić, prirodni park Tajan i Tešanj. Tu su i Maglaj, Teslić, Zavidovići, rijeka Krivaja, Bugojno i Prusac.

Prema tom sajtu, turistima bi u sjeverozapadnoj regiji trebalo da budu zanimljivi Jajce, Banjaluka, Doboj, Bihać, region jezera Pliva, ptičji rezervat Bardača i rijeka Una. Nabrojani su i Drvar, Cazin, Bosanska Krupa, Velika Kladuša, Prijedor, nacionalni park Kozara, Sanski Most i rijeka Vrbas.

U sjeveroistočnoj regiji istaknuti su Tuzla, Bijeljina, Srebrenica, Srebrenik i Gradačac. Tu su i Gračanica, Kladanj, Zvornik, Istočna Posavina i Šekovići. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE