• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Masovne grobnice u bivšoj bazi UN-a?

U krugu nekadašnje baze UN-a u Potočarima nalaze se minimalno dvije masovne grobnice s ostacima tijela Srebreničana, prenosi FTV.

 Masovne grobnice u bivšoj bazi UN-a? Izvor: MONDO

Televizija javlja da je riječ o skeletima osoba koje su umrle prirodnom smrću ili su izvršile samoubistvo tokom boravka u zaštićenoj zoni.

O masovnim grobnicama pripadnici holandskog bataljona progovorili su 14 godina nakon što su napustili Potočare.

Kada se uoči obilježavanja 14. godišnjice genocida grupa Srebreničana uputila u Holandiju da se susretne sa bivšim pripadnicima Dač-bata, vjerovatno nisu ni slutili da će tamo dobiti saznanja o postojanju minimalno dvije masovne grobnice u krugu nekadašnje baze UN-a u Potočarima, za koje se do danas nije znalo.

Dave Mat, bivši vojnik Holandskog bataljona, kazao je tada Srebreničanima da se 16. jula 95. iz Slatine vratio u Potočare, gdje je dobio saznanja o postojanju grobnica.

“Njemu su tada policajci pokazali mjesto jedne masovne grobnice u kojoj je bilo sahranjeno pet starijih muškaraca koji su preminuli unutar kruga fabrike, dvoje djece, koja su se rodila u krugu fabrike,  i jedne žene koja je vjerovatno izgubila život tokom porođaja“, kaže Amir Kulaglić, iz Informativno-dokumentacionog centra Srebrenica.

Vojnici su Srebreničanima kazali da su grobnice napravili vojni policajci iz sastava Dač-bata.
Međutim, niko od bivših policajaca nije želio da se susretne sa Srebreničanima i otkrije više detalja o masovnim grobnicama.

Na osnovu fotografija i skica koje su vojnici dostavili Srebreničanima pretpostavlja se da se obe grobnice nalaze s dvije strane cisterne iza zgrade fabrike akumulatora.

Vojnici koji su ovo ljeto posjetili Srebrenicu kažu da su u grobnice sahranjivani Srebreničani koji su u bazi umrli prirodnom smrću ili su izvršili samoubistvo.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE