• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Interpol odbio BiH

Interpol odbio zahtjev BiH u vezi sa suspenzijom "crvenih" potjernica iz predmeta "Tuzlanska kolona" koji se vodi u Srbiji.

 Interpol odbio BiH Izvor: MONDO

Prema obrazloženju Interpola, zahtjev je odbijen zbog retroaktivnosti.

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević kaže da je iz sjedišta Interpola u Lionu dobio i uvjeravanja da će se truditi da se ne ometa istraga u slučaju "Dobrovoljačka" koji se odnosi na ratne zločine počinjene u Sarajevu nad kolonom JNA u povlačenju.

"U slučaju `Dobrovoljačka` riječ je o perfidnim napadima na vidno i propisno obilježene nepokretne i pokretne sanitetske ustanove i jedinice. Reč je o napadu na bolnicu, napadu na sanitetska vozila, napadu na lekarsko osoblje sanitetskog vozila, koji su bez sumnje zaštićeni objekti i lica po Ženevskim konvencijama i Dodatnim Protokolima", podsjetio je za Srnu Vukčević.

Prema njegovim riječima, odluka Interpola o suspenziji "crvenih" potjernica za licima iz BiH koji se terete u slučaju "Dobrovoljačka" suprotna je članu 3. Statuta Interpola, jer nije riječ o slučaju koji ima karakter intervencije ili aktivnosti političkog, vojnog, vjerskog ili rasnog karaktera.

S tim se, kaže Vukčević, složilo i Tužilaštvo BiH u svom aktu A.br.372/09 od 20. maja ove godine.

"Protest koji je uložila BiH i odluka Interpola, ako bi ostala na snazi, u dobroj mjeri bi omogućila da BiH postane utočište za ratne zločince, možda ne samo sa ovih prostora i možda ne samo za ratne zločince", upozorio je Vukčević.

Kaže da mu je na sastanku u sjedištu Interpola u Lionu prošle nedjelje rečeno da je smijenjeni ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović tražeći suspendovanje crvenih potjernica za slučaj "Dobrovoljačka" prijetio pokretanjem postupka protiv 200 visokih rukovodilaca državljana Srbije.

Vukčević je podsjetio da je odluka Interpola o suspenziji ovih potjernica privremena i mogla bi biti promijenjena na Generalnoj skupštini Interpola u oktobru.

"Izvršioci ratnih zločina se u Srbiji i Hrvatskoj hapse i njima se sudi, dok to BiH ne čini u ozbiljnijem obimu, posebno ne u primjerima očigledno učinjenih ratnih zločina, kao što su slučajevi `Tuzlanska kolona` i `Dobrovoljačka`", ocijenio je.

On je ponovio da je odluka Izvršnog komiteta Generalnog sekretarijata Interpola o odustajanju od crvenih potjernica za slučaj "Dobrovoljačka" pogrešna i pravno neodrživa, te da je treba što prije suspendovati.

Vukčević je ovakav stav obrazložio činjenicom da su brojne žrtve građanskog rata u BiH 1992/95. godine našle utočište u Srbiji, gdje su se trajno nastanili i stekli državljanstvo, a Srbija po domaćem i po međunarodnom pravu, kao i sve druge države svijeta, ima obavezu i pravo da štiti interese svojih državljana u konkretnom slučaju žrtava rata.

"Srbija goni sve počinioce ratnih zločina bez obzira na državljanstvo počinioca ili žrtve. Tako je i u predmetu `Dobrovoljačka`. Žrtve ovog slučaja su i državljani Srbije, a po nacionalnosti i Srbi i Bošnjaci i Hrvati. Počinioci ratnih zločina su takođe u ovom primeru i Srbi i Bošnjaci i Hrvati, a jedan broj osumnjičenih lica za koja smo tražili raspisivanje crvenih potjernica imaju i državljanstvo Srbije, a ne samo BiH", zaključio je srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE