• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glavaš za deset hiljada Srba!?

Potpisivanje izmjene sporazuma između Hrvatske i BiH o međusobnom izručivanju bilo bi štetno za srpski narod, smatra Vitomir Popović.

 Glavaš za deset hiljada Srba!? Izvor: MONDO

Pravni ekspert Vitomir Popović smatra da bi za srpski narod bilo opasno i štetno potpisivanje izmjene Sporazuma između Hrvatske i BiH o međusobnom izvršenju sudskih odluka o krivičnim predmetima, te da bi to pitanje trebalo riješiti na drugi način.

On je pojasnio da bi to značilo da Srbi s područja bivše Republike Srpske Krajine, osuđeni u odsustvu u Hrvatskoj, služe kazne zatvora na prostoru FBiH i Republike Srpske (RS).

"Ako se takav sporazum potpiše, 10.000 Srba, koji su osuđeni u Hrvatskoj, otići će na izdržavanje kazne zatvora ovdje u RS i u Federaciju, što je apsolutno štetan sporazum po interesu srpskog naroda u BiH", rekao je Popović za subotnje izdanje banjalučkog "Fokusa".

On smatra da pitanje odsluženja kazne između ove dvije zemlje treba regulisati na drugi način.

"Moj stav je da se takav sporazum ne treba potpisati, a ova pitanja treba regulisati na drugi način. Pošto imaju mogućnost za suđenje u odsustvu, oni će osuditi Srbe kojima još nije suđeno, a, ustvari, riječ je o ljudima koji nisu počinili nikakve zločine i nema razloga da im se sudi u odsustvu i da ih mi onda šaljemo na izdržavanje kazne - kazao je Popović.

Popović smatra da, ako dođe do potpisivanja sporazuma na nivou BiH, pošto FBiH ne može potpisivati međunarodne sporazume, onda članovi Savjeta ministara iz reda srpskog naroda treba da onemoguće njegovo potpisivanje.

On je istakao da bi ovim, izmijenjenim sporazumom, ratni komandant hrvatskih snaga koji je osuđen za ratne zločine nad Srbima u Osijeku, Branimir Glavaš mogao služiti kaznu zatvora u BiH, iako mu je suđeno u Hrvatskoj.

"Da li za jednog Glavaša treba žrtvovati 10.000 Srba koji su osuđeni zbog toga što su branili svoju zemlju", upitao je Popović.

Savo Štrbac, direktor Centra "Veritas", kaže da bi ovako izmijenjeni sporazum značajno obuhvatio ne samo Hrvate kojima je suđeno u Hrvatskoj, a koji se sada nalaze u BiH, nego i Srbe.

"Na području RS živi mnogo Srba iz Hrvatske, a njih 20 je privođeno pred Sud BiH zbog toga što su se našli na Interpolovim potjenicama, koje su raspisane iz Hrvatske. Ovakvim sporazumom i oni bi bili obuhvaćeni kao što bi bio obuhvaćen i Glavaš, a ima i drugih osuđenika koji su se sklonili na područje BiH", istakao je Štrbac, te dodao da je novim zakonom, koji važi u Hrvatskoj od početka ove godine, omogućeno da Srbi kojima je suđeno u odsustvu u Hrvatskoj traže ponavljanje postupka.

Hrvatska Vlada pokrenula je postupak izmjene Sporazuma sa BiH o međusobnom izvršavanju sudskih odluka o krivičnim djelima da bi se onemogućilo izbjegavanje izvršenja pravosnažnih presuda.

Ministar pravosuđa Hrvatske Ivan Šimonović rekao je da pojedini osuđenici izbjegavaju izvršenje pravosnažnih presuda izrečenih u jednoj državi tako što prelaze u drugu zemlju, a zbog dvostrukog državljanstva se ne izručuju.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE