• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SNSD: Sud i tužilaštvo BiH - filijale OHR-a

Ustavom BiH nisu predviđeni nikakvi pravosudni organi na državnom nivou, osim Ustavnog suda, saopšteno iz SNSD-a

 SNSD: Sud i tužilaštvo BiH - filijale OHR-a Izvor: MONDO

Sud i Tužilaštvo BiH nisu nastali kao pravosudne institucije, nego kao filijale Kancelarije visokog predstavnika (OHR) i zato mandat stranih sudija i tužilaca treba da prestane 31. decembra, saopšteno je iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

"Strani tužioci i sudije nametnuti su zakonima visokog predstavnika, a potom i imenovanjima od OHR-a. Ustavom BiH, kao aneksom 4 Dejtonskog sporazuma, nisu predviđeni nikakvi pravosudni organi na nivou BiH, osim Ustavnog suda", podsjećaju iz SNSD-a.

U saopštenju SNSD-a naglašava se da je neustavno i nezakonito stranim tužiocima i sudijama dati apsolutni imunitet, što je, kako se navodi, rezultiralo njihovom neodgovornošću i namjernom selektivnošću u odnosu na predmete u kojima su proceusirani Srbi i Hrvati.

"Ne može se BiH zvati državom sve dok njenim građanima sude strani diplomatski agenti", konstatovao je SNSD.

SNSD ističe da su Tužilaštvo i Sud BiH, umjesto da opravdaju svoje postojanje presudama donesenim po pravdi radi pomirenja i izgradnje povjerenja, stvorili dodatne podjele u ionako podijeljenom društvu.

"To i ne čudi, jer su oni u opisu poslova i pod kontrolom lažnog visokog predstavnika Rafija Gregorijana", ističu u SNSD-u.

U ovoj stranci smatraju da bi odlaskom stranih tužilaca i sudija bilo završeno jedno poglavlje pravosudne lakrdije pod patronatom OHR-a, te da do kraja godine treba završiti i "agoniju BiH koja se zove OHR", transformacijom u specijalno predstavništvo EU.

"Time će prestati kriza koja postoji u BiH, najviše zbog toga što Rafi Gregorijan gubi odlično plaćeno radno mjesto", navodi se saopštenju SNSD-a.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE