• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nove poplave, aktivirana klizišta

Autori mondo.ba Autori SRNA Autori Agencije

Usljed obilnih padavina aktivirano sedam klizišta kod Tuzle. Poplavljen veći broj kuća u ilidžanskim naseljima Osijek, Doglodi i Dobroševići, nekoliko porodica evakuisano. Klizišta i na području opštine Visoko. U porastu vodostaji i u RS

Vodostaji na brani HE Modrac, kao i rijeke Spreče, veoma su blizu tačke prelijevanja, sudeći prema izvještaju o današnjem stanju u oblasti zaštite i spašavanja na teritoriji Tuzlanskog kantona.

Takođe, na području Tuzle reaktivirano je sedam klizišta zbog kojih je ugrožen veći broj stambenih objekata, piše Klix.ba.

Naime, vodostaj na brani HE Modrac u 11 sati iznosio je 199,31 m.n.m., a tačka prelijevanja je 200 m.n.m., dok je vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovački most u opštini Gračanica 275,5 cm, a kritična tačka prema kojoj se preduzimaju redovne odbrane od poplava je 300 cm.

Klizišta koja su danas aktivirana na području Tuzlanskog kantona ozbiljno ugrožavaju veći broj kuća, ali i lokalne ulice.

Reaktivirano staro klizište Badre ugrožava dva stambena objekta koja su ranije iseljena.

U Srebreniku je ponovo aktivno staro klizište u Suljendićima, koje ugrožava više stambenih objekata. U Kalesiji, tačnije u mjestu Dubnica, pomjeranje tla ugrožava jedan stambeni objekat i putnu komunikaciju Hrasno - Dubnica.

Klizište u Kikačima ugrožava lokalni put, dok je u Teočaku ugrožena jedna kuća.

Staro klizište Centar-Dolovi približilo se na nekoliko metara od kuća u ovom mjestu, te je ugroženo više stambenih objekata.

Slično je i u Sapni u mjestu Gaj i u MZ Sapna, gdje klizišta ugrožavaju tri objekta.

Poplave i evakuacija u Ilidži

Obilne padavine koje su zahvatile šire područje FBiH tokom noći su prouzrokovale porast vodostaja rijeka i potoka na području Kantona Sarajevo, a u ilidžanskim naseljima Osijek, Doglodi i Dobroševići već je poplavljen veći broj kuća, a nekoliko porodica evakuisano.

Iz Civilne zaštite Kantona Sarajevo potvrđeno je da je u prvom dijelu noći, oko 21.00 čas došlo je do izlivanja Rakovičkog potoka u naseljima Gladno polje i Rakovica.

...
Izvor: YouTube


Prema posljednjim informacijama, sedam do osam kuća je poplavljeno, jedna starica je evakuisana, dok su ostale porodice odbile evakuaciju.

"Trenutno nemamo kompletne informacije, ali možemo reći da je situacija na terenu poprilično alarmantna", rečeno je "Dnevnom avazu" iz Civilne zaštite Kantona Sarajeva.

Padavine su prouzrokovale probleme i za mještane u Ulici Plantaže, a u Ulici Stara pruga prema Blažuju poplavljeno je od 10 do 15 kuća.

Poplava je zahvatila i vogošćansko naselje Hotonj.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, prestanak kiše može se očekivati sredinom sedmice, nakon čega će doći do zahlađenja i snježnih padavina.

Tokom protekle noći usljed obilnih kišnih padavina došlo je do porasta vodostaja na području Kaknja, ali nema zabilježenih slučajeva plavljenja stambenih objekata.

Vodostaj rijeke Bosne je narastao za metar.

Služba civilne zaštite opštine Kakanj kontinuirano prati stanje korita rijeka na području Kaknja.

"Razloga za paniku nema, ali ima potrebe i razloga za predostrožnost i preventivne postupke", kažu u Civilnoj zaštiti.

Tri klizišta na području opštine Visoko

Rijeka Bosna je u porastu u Zeničko-dobojskom kantonu, a u Visokom su se pokrenula tri klizišta.Vodostaj Bosne na mjernom mjestu u Zenici jutros u 8.00 časova bio je 340 centimetara, a do 14.30 časova porastao je na 365 centimetara, javljaju federalni mediji.

Vodostaj pritoka i manjih rijeka na ovom području stagnira, navodi se u izvještaju Kantonalne uprave Civilne zaštite.

Na području opštine Visoko aktivna su klizišta Klisa u Mjesnoj zajednici Stari grad, te u Donjoj Vratnici i u naselju Čekrekčije.

I na ovom području povećan je vodostaj rijeka Bosne i Fojnice, ali su one i dalje u svojim koritima, ali su se izlili potoci.

Za sada dvije rijeke ne predstavljaju probleme u odvijanju saobraćaja i ne ugrožavaju stanovništvo.

Predstavnici Civilne zaštite obilaze teren i prate situaciju.

Na području Vareša pokrenulo se klizište na regionalni put u Prnjavoru.

Opštinski štab Civilne zaštite vrši stalni nadzor i prati stanje pokretanja zemljišta i dotok povećanih količina vode koje prijete da zatvore ovu putnu komunikaciju.

"Mehanizacija je na terenu", saopštio je Operativni centar Federalne uprave Civilne zaštite.

Foča: Bistica poplavila stambenu zgradu

U fočanskom mjestu Brod izlila se rijeka Bistrica na magistralni put Foča - Miljevina - Sarajevo zbog čega se saobraćaj odvija usporeno, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.
Rijeka Bistrica izlila se i u Miljevini i voda je prodrla u podrumske prostorije jedne stambene zgrade, navodi se u informaciji Republičke uprave, zaključno sa situacijom u 13.00 časova.

U opštini Istočno Novo Sarajevo izlila se rijeka Tilava u Ulici Đure Jakšića u naselju Toplik. Jedna kuća, koja nije naseljena, okružena je vodom, a daljim porastom vodostaja bilo bi ugroženo pet-šest kuća.

Na području opštine Pale u slučaju da se padavine pojačaju moguće je izlivanje rijeke Mokranjska Miljacka u Sumbulovcu i u Rogoušićima.

Republička uprava Civilne zaštite motri situaciju i preduzima sve mjere iz svoje nadležnosti.

U RS vodostaji u porastu

Vodostaji rijeka u Republici Srpskoj u porastu su zbog kiše koja pada, ali za sada nema razloga za veliku brigu, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

Na banjalučkom području za sada nema izlivanja rijeka iz korita, a rijeka Bosna u Doboju je ispod kote redovne odbrane od poplave.

"Vodostaj Vrbasa u Delibašinom selu u 11.00 časova vodostaj bio je 338 centimetara, što je za sedam centimetara manje u odnosu na mjerenje u 8.00 časova. To je 18 centimetara više od kote vanredne odbrane od poplava", navodi se u informaciji Republikčke uprave, zaključno sa situacijom u 13.00 časova.

Vodostaj Vrbas juče u 8.00 časova na mjernom mjestu Delibašino selo iznosio 110 centimetara, a jutros u 8.00 časova 345 centimetara. To je 25 centimetara iznad kote vanredne odbrane od poplava.

Iz Republičke uprave napominju da Civilna zaštita grada Banjaluka redovno prati situaciju na terenu.

Juče i tokom noći najviše kiše palo je u Nevesinju i Gacku, oko 110 litara po metaru kvadratnom, dok se u ostalim krajevima Hercegovine i ostatka Republike Srpske bilježe manje količine padavina, uključujući i snijeg na planinama.

Na području Semberije za sada nema prijetećeg povećanja vodostaja, izjavio je Srni pomoćnik direktora u Javnoj ustanovi "Vode Srpske" za riječni sliv Save Saša Avakumović.
U gradskoj Civilnoj zaštiti kažu da se prati rast brdskih vodotoka i da je stanje na Drini i Savi bez značajnijih promjena vodostaja.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, na području Bijeljine je od juče i u toku dana palo oko 10 litara kiše po metru kvadratnom, što je minimalno u odnosu na padavine koje su pogodile Hercegovinu i Krajinu.

Meteorolozi najavljuju da će količina padavina i u dužem narednom periodu biti najmanja na području Semberije i Bijeljine.

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srpske, kiša će promjenjivom jačinom padati i u narednim danima, zbog čega iz Republičke uprave civilne zaštite upozoravaju da bi nove padavine mogle ugroziti ljude i materijalna dobra, naročito u Hercegovini.

Republička uprava civilne zaštite je 15. i 16. januara pisanim putem skrenula pažnju gradovima i opštinama Hercegovine na mogućnost obilnijih padavina na jugu republike, pozivajući načelnike i gradonačelnika da budu spremni preduzeti sve potrebne mjere.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite Srpske ističu da zajedno sa drugim službama koje se bave osmatranjem, obavještavanjem, zaštitom i spasavanjem prate situaciju i preduzimaju sve što je u datom trenutku potrebno.

Brčko: Situacija pod kontrolom

Zbog kiše koja pada na području distrikta Civilna zaštita stavljena je u stanje pripravnosti, a pod nadzorom je nekoliko kritičnih tačaka na rijekama Tinja i Brka. Šef Odjeljenja za javnu bezbjednost u Vladi distrikta Uroš Vojnović rekao je novinarima da ekipe prate situaciju na terenu.

Vojnović je istakao da su u stalnoj vezi s građanima u kritičnim područjima i da su spremni da reaguju, ukoliko se izliju Tinja, Brka ili manje pritoke.Prema njegovim riječima, za sada se ne očekuje problem sa rijekom Savom iako je u gornjem toku zamućena i raste.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE