• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sporazum DA, ali NE na štetu Srba

Sporazuma o pravnoj pomoći i međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim predmetima između BiH i Hrvatske prihvatiti pod određenim uslovima.

 Sporazum DA, ali NE na štetu Srba Izvor: MONDO

Stranke iz RS kažu da ovaj sporazum neće podržati ukoliko se odluka bude odnosila i na Srbe koji su osuđeni u Hrvatskoj u odsustvu i one čija se imena nalaze na tajnim potjernicama.

Predstavnici srpskih partija koje učestvuju u radu Parlamentarne skupštine BiH ne spore da sporazum treba biti izmijenjen, ali da se u njemu ne smiju naći osobe koje je Hrvatska zbog političkih razloga osudila ili stavila na tajne potjernice, pišu "Nezavisne novine".

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić rekao je da u ovoj partiji još nisu vidjeli tekst izmijenjenog sporazuma, istakavši da, ukoliko će ta izmjena da donese novi talas protjerivanja, ona morati da bude spriječena.

"SNSD će maksimalno zaštiti Srbe koji su protjerani iz Hrvatske, u kojoj nemaju nikakva prava", rekao je Vasić, dodavši da se kriminalci mogu goniti i po drugim osnovama.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić rekao je da njegova stranka, kao opoziciona, nema mogućnost da prije ratifikacije sporazuma utiče na njega, ocijenivši da taj sporazum ne može biti potpisan dok ne bude razriješen problem protjeranih Srba iz Hrvatske.

Generalni sekretar SDS-a Dragan Ćuzulan smatra da sporazum ima političku, a ne pravnu pozadinu, jer namjera nije da se procesuiraju ratni zločini, već da se kolektivno optuži srpska strana.

Prema njegovim riječima, BiH bi prihvatanjem ovog sporazuma napravila veliki presedan, jer se njime želi otvoriti proces protiv nekoliko hiljada Srba koji su bili učesnici legitimne borbe u Hrvatskoj.

Nezavisni poslanik u parlamentu BiH Momčilo Novaković smatra da se izmjenom sporazuma može napraviti više štete nego koristi, ističući da bi prije izmjene trebalo da se Srbija, Hrvatska i BiH dogovore da građani Republike Srpske Krajine budu oslobođeni optužbi, pa da tek nakon toga bude prihvaćen sporazum.

Prema procjenama, Hrvatska potražuje oko 10 000 Srba koji su učestvovali u ratu u redovima Vojske Srpske Krajine.

Jedan od osuđenih Srba na 20 godina u odsustvu u Hrvatskoj, koji je želio da ostane anoniman, rekao je za ovaj list da je proces protiv njega bio montiran i da je osuđen na osnovu lažnih svjedočenja.

On je dodao da zbog toga danas ne smije ni da razmišlja o povratku u Hrvatsku, gdje mu je ostala imovina i dosta zemlje koju obrađuju komšije i oni koji su protiv njega lažno svjedočili.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE