• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tragikomika u slučaju “Kebo”

Sve za fotelju! U želji da ispuni uslov i zasjedne u ministarsku fotelju, Mirsad Kebo čak i adresu promijenio!

 Tragikomika u slučaju “Kebo” Izvor: MONDO

Potpredsednik Federacije BiH Mirsad Kebo, u želji da ispuni uslov za dobijanje mjesta ministra bezbjednosti BiH, prije nekoliko dana zvanično se odjavio iz federalnog i “preselio" u srpski dio Sarajeva, piše “PressRS.”

Potpredsednik SDA Sadik Ahmetović, koga federalni mediji pominju kao moguću zamjenu za Genjca i Šepića, priznaje da je ta partija u velikim problemima jer nema adekvatno rješenje za novog ministra bezbjednosti. Ahmetović kaže da će SDA konačnu odluku o tome donijeti najvjerovatnije još tokom ove nedjelje.

“Ne znam da li je Kebina odluka da se “preseli" u RS u vezi sa izborom ministra, ali znam da on tamo ima vikendicu. Činjenica je da nas Ustav ograničava i zbog toga ćemo brzo morati da odlučimo da li ćemo i dalje da insistiramo na izboru Genjca i Šepića ili da idemo na striktno poštovanje ustavnih odredbi, po kojoj će novi kandidat biti neko sa prebivalištem u RS”, navodi Ahmetović.

Uprkos tome što su male šanse da ga SDA predloži za nasljednika smijenjenog Tarika Sadovića, pragmatični Kebo je, prijavljujući prebivalište na teritoriji RS, preduhitrio stranačke kolege koje ciljaju na ministarsku fotelju, uvjeren da će tako povećati šanse unutar matične stranke jer time postoje jedan od rijetkih u rukovodstvu SDA koji ispunjavaju formalne uslove za imenovanje, piše isti list.

Pometnju u izboru nasljednika kompromitovanog Sadovića, koji je smijenjen zbog veza sa mudžahedinima i teroristima, unijelo je i saznanje da Ustav BiH propisuje da prvi bezbjednjak BiH, zbog trenutnog rasporeda ministarskih pozicija u Savjetu ministara, mora da bude sa teritorije RS.

Time odluka SDA da za novog ministra predlože Halida Genjca i Senada Šepića pada u vodu, jer su oba nastanjena u Federaciji BiH.

Kebo, koji je ranije bio ministar za izbjeglice i raseljena lica BiH, kako tvrdi “Press RS”, igra pomalo “prljavu" igru prema vlastitoj stranci, jer pokušava da se nametne preko nekih poznanstava sa zapadnim, a posebno američkim diplomatama.

Sagovornici lista, međutim, kažu da bi on, u slučaju da SDA ne bude imala drugog kandidata, mogao da prođe.

Analitičari procjenjuju da ovaj slučaj ukazuje na tragikomičnost političke scene u BiH i na činjenicu da se ne biraju sredstva samo da se zasjedne u fotelju.

Momčilo Novaković, nezavisni poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, kaže da nikoga ne treba da čudi tragikomična situacija u slučaju “Kebo", jer su se u nedavnoj prošlosti dešavale i smješnije stvari od toga.

“Pa, kod nas je čak moguće da se neko prije izbora izjasni kao pripadnik jednog od tri konstitutivna naroda, a da funkciju obavlja kao pripadnik ‘ostalih’! Mislim da je ovaj slučaj samo pokazatelj sukoba frakcija unutar same SDA, iako nije realno da će Kebo time nešto postići, bez obzira na uloženi trud”, ocjenjuje Novaković.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE