• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pravosuđe u BiH po uzoru na Ugandu

Prisustvo stranih sudija u BiH, novi je tip protektorata u ovoj zemlji, tvrdi beogradski ekspert za međunarodno pravo Radoslav Stojanović.

 Pravosuđe u BiH po uzoru na Ugandu Izvor: MONDO

Rad međunarodnih sudija i tužilaca u BiH može jedino da ima opravdanje ukoliko čuvaju mir u BiH, u što, kaže nije siguran.

Navodeći da slična praksa sa stranim sudijama i tužiocima postoji i u Ugandi, odnosu Africi, kao i u Kambodži, Stojanović je rekao da je riječ o novim tipovima protektorata koji su uspostavljeni.

"Klasični protektorat je pretpostavljao da sudove postavlja i vodi protektor, a u BiH imate blažu formu protektorata. Dok se ne zaključi da je definitivno uspostavljen mir, uspostavlja se vlast onih koji su rešili pitanje rata u BiH, a to su velike sile", rekao je Stojanović za Srnu.

On smatra da su odnosi u BiH odnosi prilično loši, te da odlazak ili ostanak stranih sudija i tužilaca u BiH ne može ni da poboljša, niti da pogorša situaciju u ovoj državi.

Komentarišući nezadovoljstvo Srba u BiH činjenicom što strane sudije i tužioci ne procesuiraju zločine nad Srbima, Stojanović kaže da to pokazuje da strane sudije i tužioci nisu mogli da poprave stvari da oni koji su činili zločine odgovaraju, i prema tome, ne mogu da poprave ni situaciju u državi.

"Ne mislite valjda, ako njih nema, da bi muslimani pokrenuli ta suđenja. Ima toliko primera da se suđenja ne pokreću, ali to će jednog dana da dođe na dnevni red, jer ratni zločini ne zastarevaju i mogu da budu pokrenuti u svaka doba", kaže Stojanović.

On ocjenjuje da je ipak nešto postignuto tokom nedavnog procesa pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, jer se više ne može tvrditi da su samo Srbi protjerivali i ubijali.

Stojanović, koji je bio pravni zastupnik Srbije u tužbi BiH protiv ove države, ocijenio je da je u BiH trenutno važnije i ozbiljnije pitanje Ustava, koji treba donijeti uz saglasnost, a ne pod prisilom.

"Samo ustav koji prihavata narod može da funkcioniše, inače će biti izigravan, zaobilažen i kršen. Ustav treba da nešto promeni od Dejtonskog sporazuma, a po mom mišljenju to treba da bude federacija sa tri federalne jedinice. Znam da se Bošnjaci tome protive, ali isto znam da postoji i nezadovoljstvo kod Hrvata i to ne samo u BiH, nego i u Hrvatskoj", rekao je Stojanović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE