• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekstremne vrućine u RS

Talas vrućina zahvatio je Republiku Srpsku, a u hitnim službama gužve zbog stomačnih tegoba! Od utorka zahlađenje.

 Ekstremne vrućine u RS Izvor: MONDO

Sunčano i veoma toplo vrijeme u Srpskoj zadržaće se još danas, ali od utorka slijedi blago zahlađenje i pad temperature za pet do deset stepeni Celzijusa.

“Visoke temperature zadržaće se još danas a u utorak i srijedu nas očekuje prijatno osvježenje, sa temperaturama nižim za pet do deset stepeni. U utorak i srijedu će biti mjestimično kiše i lokalnih pljuskova sa grmaljavinom, a maksimalne temperature kretaće se oko 26 do 27 stepeni Celzijusa”, istakao je dežurni meteorolog Hidrometeorološkog zavoda RS Draško Rudan.

Prema njegovim riječima, danas će biti pretežno sunčano i veoma toplo vrijeme, a u sjevernim i sjeverozapadnim krajevima malo do umjereno oblačno i sparno.

“Pri kraju dana i tokom noći očekuje se postepeno naoblačenje u većini krajeva, a ponegdje može biti i kratkotrajno kiše na sjeveru. Najviša dnevna temperatura vazduha danas će biti od 27 stepeni na planinama, a u ostalim krajevima od 31 do 36 stepeni Celzijusa “, kazao je Rudan.

Od četvrtka, kaže, ponovo se očekuje manji porast temperature.

Pazite šta jedete!

Iako je u posljednje vrijeme povećan broj građana koji se javljaju u stanice hitne pomoći širom RS zbog stomačnih tegoba, ljekari ističu da je riječ o crijevnim infekcijama izazvanim hranom, što je normalna pojava za ljetni period.

Nadležni u banjalučkom Domu zdravlja naglasili su da je u posljednjih nekoliko dana u ambulantama porodične medicine bilo sporadičnih slučajeva koji se mogu povezati sa uzimanjem nekih namirnica sumnjivog kvaliteta.

Dežurna medicinska sestra u trebinjskoj stanici Hitne pomoći istakla je da je bilo slučajeva da su građani zatražili ljekarsku pomoć zbog određenih simptoma koji su upućivali na stomačni virus.

“Uglavnom se radilo o djeci koja su boravila na moru i koja su imala tegoba karakterističnih za ljetnju sezonu. Međutim, za sada je sve u granicama normale, tako da se još uvijek ne može govoriti o nekom opasnijem stomačnom virusu”, saopšteno je iz Doma zdravlja u Trebinju.

Doktori u ambulantama porodične medicine saopštili su da su simptomi trovanja hranom mučnina, otežana probava, grčevi u stomaku, proliv, koji može i ne mora da bude prisutan, te povišena temperatura.

Pacijentima se preporučuje mirovanje, dijetna ishrana, a ako nema poboljšanja, savjetuje se da se obrate porodičnom doktoru.

Ljekari apeluju na građane da izbjegavaju namirnice koje dugo stoje na otvorenom prostoru, van frižidera, kao i da voće i povrće prije upotrebe dobro operu vodom.

Pored toga, potrebno je da građani posebno vode računa o higijeni, kako namirnica, tako i o ličnoj higijeni ruku. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE