• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dom naroda: Delegati preuzimaju mandate

Autor SRNA

Delegati izabrani u novi saziv Doma naroda Parlamentarne skupštine delegatske mandate trebalo bi da preuzmu u četvrtak, 29. januara, izjavio je Srni srpski delegat Dragutin Rodić.

"To je informacija koju ja imam", rekao je Rodić.

Prema njegovim riječima, odredba Poslovnika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u vezi sa sazivanjem konstitutivne sjednice potpuno je jasna.

"Konstitutivnu sjednicu novog saziva zakazuje Kolegijum prethodnog saziva, ali s obzirom na specifičnu situaciju - da je Sulejman Tihić umro, Dragan Čović izabran za člana Predsjedništva, a Staša Košarac za poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH, došlo se do različitih tumačenja", objasnio je Rodić.

Sjednicu, smatra Rodić, može sazvati sekretar Doma, koji će obavijestiti delegate da dođu na dodjelu mandata.

"Mislim da treba ići putem da se izvrši dodjela mandata, a onda da se formiraju klubovi naroda", dodao je Rodić.

Prema njegovim riječima, preuzimanjem mandata delegati dobijaju mogućnost da odlučuju o nekim pitanjima u skladu sa Poslovnikom."A Poslovnik je jasan da sjednicom, do izbora predsjedavajućeg, privremeno predsjedava najstariji delegat u novom sazivu. Koliko ja znam, to je Sredoje Nović", kaže Rodić.

Član Kolegijuma Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u prošlom sazivu Staša Košarac rekao je danas Srni da on ne može sazvati konstitutivnu sjednicu novoizabranog Doma naroda.

"U Poslovniku Doma naroda piše da konstitutivnu sjednicu saziva Kolegijum prošlog saziva, ali ja sam sad član drugog organa i ne postoji organ koji bi utvrdio da li je to sukob interesa", objasnio je Košarac, koji je aktuelni poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

On je konstatovao da se isti princip utvrđivanja eventualnog sukoba interesa odnosi i na drugog člana Kolegijuma Doma naroda u prošlom sazivu Dragana Čovića, koji je na oktobarskim opštim izborima izabran u Predsjedništvo BiH.

Treći član Kolegijuma u prošlom sazivu Sulejman Tihić preminuo je prošlog ljeta i njegova pozicija u Kolegijumu nikada nije popunjena.

Centralna izborna komisija BiH juče je u Sarajevu potvrdila rezultate posrednih izbora iz Federacije BiH /FBiH/ za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, čime je završeno kompletiranje ovog doma.

Iz FBiH u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda bošnjačkog naroda izabrani su Halid Genjac, Sead Kadić, Fahrudin Radončić, Sifet Podžić i Safet Softić, dok su iz reda Hrvata izabrani Bariša Čolak, Zdenka DŽabas, Mario Karamatić, Martin Raguž i LJilja Zovko.

Krajem decembra CIK je potvrdio rezultate posrednih izbora srpskih delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, pa će Klub srpskih delegata u narednom četvorogodišnjem mandatu činiti Nebojša Radmanović, Sredoje Nović, Ognjen Tadić, Darko Babalj i Dragutin Rodić.

Predsjednik CIK-a Stjepan Mikić konstatovao je nakon potvrđivanja rezultata izbora delegata iz FBiH da su se kompletiranjem izbora Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH stekli uslovi za sazivanje konstitutivne sjednice ovog doma.

Prema njegovim riječima, što se tiče CIK-a, konstitutivna sjednica Doma naroda može biti sazvana odmah, ali to zavisi od sazivača.

Osvrćući se na stavove da u situaciji kada jedan član Kolegijuma nije živ, a druga dvojica su izabrani na druge funkcije, nema ko da sazove konstitutivnu sjednicu Doma naroda, član Komisije Branko Petrić rekao je da to ne znači da Košarac i Čović ne mogu da sazovu konstitutivnu sjednicu, jer je činjenica da su oni članovi Kolegijuma u prethodnom sazivu.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE