• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR da spriječi kršenje Ustava

Srpski predstavnici u Domu naroda parlamenta BiH traže od OHR-a da hitno spriječi kršenje Ustava u FBiH.

 OHR da spriječi kršenje Ustava Izvor: MONDO

Delegat SNSD-a u Domu naroda parlamenta BiH Zoran Koprivica kaže da OHR mora da spriječi stalno kršenje ustavnih odredbi u Federaciji BiH , gdje već godinama Bošnjaci zauzimaju tri od ukupno šest ključnih političkih i pravosudnih pozicija ovog entiteta, čime je direktno pogažen princip konstitutivnosti.

Dodao je da prema Ustavu FBiH, najviše dvije od ukupno šest ključnih entitetskih pozicija mogu da obavljaju pripadnici jednog od konstitutivnih naroda ili onih iz reda ostalih.

Koprivica je u izjavi za "Glas Srpske"  najavio da će srpski predstavnici u institucijama FBiH i BiH insistirati na tome da se u cijeloj državi obezbjedi poštovanje ustavnih normi i principa konstitutivnosti.

Nezavisni poslanik u parlamentu BiH Momčilo Novaković rekao je da u normalnoj državi o ustavnim normama nema diskusije, ali da, nažalost, to nije pravilo u BiH.

Portparol OHR-a Oleg Milišić naveo je da o ovome treba da odluče institucije FBiH u skladu sa federalnim zakonima i Ustavom.

Ustavnim amandmanom iz 2002. godine navedeno je da funkcija premijera FBiH, predsjedavajućih Predstavničkog i Doma naroda FBiH, predsjednika Vrhovnog i Ustavnog suda i federalnog tužioca, najviše dvije mogu biti popunjene iz reda jednog od konstitutivnih naroda ili iz reda ostalih.

Trenutno funkcije premijera FBiH, predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Vrhovnog suda u tom entitetu obavljaju Bošnjaci, dvije ključne funkcije Hrvati, a jednu Srbin.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE