• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoreno pismo Momčila Novakovića Dodiku

Autor SRNA

Potpredsjednik NDP-a Momčilo Novaković uputio je otvoreno pismo predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku

U pismu ga poziva da preispita odluku da će poslanicima SNSD-a naložiti da napuštaju sjednice parlamenta BiH sve dok ne bude smijenjen predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik DŽaferović.

"Napuštanjem sjednica, Republika Srpska ostaje bez mogućnosti da koristi jedno od najvažnijih prava – entitetsko glasanje za koje je potrebno deset poslanika", istakao je na konferenciji za novinare u Banjaluci Novaković, koji je i poslanik NDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

On smatra da bez obzira na naše različite političke opcije, mehanizam zaštite nacionalnog i entitetskog interesa mora biti iznad dnevno-političkih događaja, nekih političkih inicijativa i naših sujeta.

Govoreći o nedavnoj ostavci ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Borisa Tučića, Novaković smatra da je Tučić tim potezom "omogućio izvoz municije iz BiH u Ukrajinu".

On je podsjetio da je Zakonom o Savjetu ministara BiH definisano da u slučaju da ministar podnese ostavku ili je spriječen da obavlja tu dužnost, poslove ministra obavlja njegov zamjenik.

Kada je riječ o formiranju Savjeta ministara BiH, Novaković smatra da je ono talac formiranja federalne vlasti i da su građani BiH, posebno Republike Srpske, koja ne snosi nikakvu odgovornost za to, danas žrtve nekih zakulisanih radnji u Federaciji BiH /FBiH/ i svjesnih opstrukcija pojedinih partija s ciljem da se vlast kasnije ili uopšte ne formira, te mogućnosti prekompozicija partija koje čine većinu na nivou BiH.

Govoreći o zajedničkoj izjavi Predsjedništva BiH za prihvatanje reformi na putu ka EU, Novaković je ocijenio da u praksi nije moguće primjeniti tu izjavu ako nema saglasnosti entiteta i kantona, zbog nivoa različitih nadležnosti u BiH.

"Predsjedništvo BiH, prije nego je donijelo ovu izjavu, trebalo je izvršiti konsultacije na nivoima entiteta i kantona da bi izbjeglo pat poziciju u kojoj sada može da se nađe", pojasnio je Novaković.

Komentarišući nedavno pisanje na blogu bivšeg predsjednika Izvršnog odbora SNSD-a Rajka Vasića o stanju u SNSD-u, Novaković je rekao da SNSD, za razliku od NDP-a, "nema razvijenu demokratiju u odlučivanju unutar partije".

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE