• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Institucije učiniti funkcionalnim

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik smatra da bi sve razgovore o važnim pitanjima trebalo vratiti u institucije BiH i obezbijediti da one funkcionišu.

 Dodik: Institucije učiniti funkcionalnim Izvor: MONDO

Dodik je istakao da određene stranke, kao što je SDA, vrše blokadu Savjeta ministara BiH i to od opstruisanja rada do nedolaska na sjednice, a da se slično dešava u gradskoj skupštini Mostara, te u parlamentu RS.

"Ista stranka sličnu stvar radi i u Mostaru, kada je riječ o izboru gradonačelnika, u RS, gdje pokušava blokirati rad Narodne skupštine, te ne dolazi na sastanke političkih lidera. Na osnovi toga se naslućuje suština djelovanja takvih političkih organizacija kakav je SDA", rekao je Dodik.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, kaže da je opredijeljen za razgovore sa ostalim političkim liderima u BiH, jer se jedino na taj način može doći do rješenja problema.

"Što se mene tiče, razgovori i politički dijalog su primarni u rješavanju problema u BiH. Samo se na taj način mogu naći najpovoljnija rješenja za ovu zemlju. Uvijek sam bio za razgovore, i s te strane nema nikakvih problema", izjavio je Dodik za mostarski "Dnevni list".

Dodik je rekao da postoji okvirni dogovor lidera najjačih političkih stranaka, o čemu će biti riječi nakon 20. avgusta.

Komentarišući izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da je prudski proces mrtav, te da u razgovore treba uključiti lidere najjačih stranaka u BiH, Dodik je rekao da je u političkom smislu teško procjenjivati "šta je mrtvo, a šta ne, jer su politički procesi uvijek živi".

"U svakom slučaju vidjećemo kako će se stvari odvijati u budućnosti. Dobro bi bilo da se razgovori nastave, ali očigledno je da Sulejman Tihić nema snage iznijeti težinu svih dogovora, ali to je njegov izbor", istakao je Dodik.

Na pitanje koliki je napredak postignut tokom sastanaka prudske trojke, Dodik je rekao da se ne rješava ključno pitanje - konsenzus o BiH.

"Svako ima svoja viđenja koja su nepromjenjiva. Međunarodna zajednica ignoriše situaciju, te nastoji kroz neke navodne reformske procese obezbijediti dugoročnu stabilnost u BiH, što je bez konsenzusa domaćih političkih snaga apsolutno nemoguće. BiH ima međunarodni suverenitet, i to nije sporno, ima čak i subjektivitet, ali je problem što je BiH daleko od svog untrašnjeg suvereniteta i subjektiviteta", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, u ovakvoj situaciji stalnog iščekivanja da se neke stvari dogode, upitno je može li i kada će BiH doći do svog unutrašnjeg suvereniteta i subjektiviteta.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE