• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dolić: Dudaković direktno naređivao ubistva

U svakoj normalnoj zemlji Atif Dudaković već odavno bi bio u zatvoru, smatra Rifet Dolić.

 Dolić: Dudaković direktno naređivao ubistva  Izvor: MONDO


Poslanik Demokratske narodne zajednice (DNZ) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Rifet Dolić izjavio je da su stravični snimci dvojice ubijenih pripadnika vojne formacije Fikreta Abdića odavno poznati Haškom tribunalu i domaćim tužilaštvima i da bi u svakoj normalnoj zemlji nakon toga Atif Dudaković ili neko drugi u njegovoj ulozi naredbodavca u roku od 24 časa bio u zatvoru.

Dolić je rekao da je Dudaković direktni naredbodavac brojnih ubistava i zlostavljanja "koliko god on to pokušavao opovrgavati".

"Imao sam priliku da gledam desetine video-snimaka koji direktno komandanta Armije BiH čine odgovornim za ratne zločine, što potvrđuju i izjave svjedoka ili žrtava", rekao je Dolić za "Nezavisne novine".

On kaže da je DNZ BiH 1998. godine, zbog ignorisanja i nepovjerenja prema tadašnjim institucijama BiH, formirao vlastiti tim za istraživanje zločina i svoje prve rezultate istraživanja u obliku krivične prijave i dokaznog materijala (audio i video kaseta, izjava, dokumenata i fotografija) predao Kancelariji Haškog tribunala u Sarajevu 19. jula 1999. godine, o čemu je sačinjen zapisnik i ovjeren pečatom Haškog tribunala.

"U zapisniku je, uz specifikaciju predatog dokaznog materijala, za istragu po ovoj prijavi naveden Istražni tim 9 Haškog tribunala, na čijem je čelu bio bugarski istražitelj Nikolaj Mihailov. Uprkos višestrukim pokušajima nismo mogli dobiti informaciju o toku i rezultatima istrage sve do 2003. godine, kada nam je istražni oficir Haškog tribunala rekao da u Hag nije došla nikakva prijava i nikakav dokazni materijal", dodao je Dolić.

On je naveo da su se na terenu pojavljivali čudni "haški istražitelji" koji su nagovarali svjedoke da ne svjedoče ili čak prijetili svjedocima.

"Meni je potpuno jasno da su `haški istražitelji` ustvari bili službenici AID-a koji su zastrašivali svjedoke i istraživali koliko svjedoci znaju, kako bi Dudakovića i druge činili bezbjednim. Imam neke indicije da je do ovog saznanja došao i Haški tribunal i Karla del Ponte, ali umjesto skandala lakše je bilo reći da su se prijava i dokazni materijal zagubili", rekao je Dolić.

On je naveo da je formiranjem Odjeljenja za ratne zločine pri Sudu BiH otpočela saradnja sa njihovim istražiteljima.

"Uvjerio sam se da se intenzivno vode istražne radnje, ali da budem iskren sve više sam ubijeđen da je i ovo odjeljenje za ratne zločine pri Sudu BiH opterećeno nepovjerenjem, politiziranjem, balansiranjem, pa i trgovinom sa optužnicama i dokazima. Ja nisam sudija da nekome sudim, ali bojim se da u ovakvom stanju Atif Dudaković i drugi još neko vrijeme mogu šetati, zastrašivati svjedoke i obmanjivati javnost svojim `herojstvom` umjesto da su iza rešetaka", rekao je Dolić.

Iznoseći teške optužbe na račun Dudakovića, Dolić je naveo da je odsijecanje glave zarobljenicima umalo postao uobičajeni ritual vojske pod Dudakovićevom komandom.

"Silovanje mlade djevojke u Pećigradu i graviranje nožem na tijelu oznake 505, višestruko silovanje starije žene u Drmaljevu, silovanje majke, kćerke i snahe u rejonu Kudića, seksualno zlostavljanje i iživljavanje nad zarobljenom bolničarkom Mirsadom samo su dio `herojstava` vojske kojom je komandovao Dudaković", istakao je Dolić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE