• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Cerić nastavlja da remeti odnose

Premijer RS reagovao povodom zvanične najave trodnevne posjete Mustafe Cerića “Islamskoj zajednici Republike Kosovo”.

 Dodik: Cerić nastavlja da remeti odnose Izvor: MONDO


Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je u utorak naveče da reis-ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Mustafa Cerić svojim aktivnostima nastavlja da pokazuje da je faktor remećenja sveukupnih odnosa ne samo u zemlji već i u regonu.

Dodik je, povodom zvanične najave Rijaseta Islamske zajednice BiH da će Cerić od četvrtka boraviti u trodnevnoj posjeti “Islamskoj zajednici Republike Kosovo”, rekao da to, na sreću, nije i zvanični stav države BiH koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine.

“Ne treba, naravno, imati iluziju da BiH nije priznala kosovsku nezavisnost zato što smatra da to ne treba već zato jer Republika Srpska za to nije dala saglasnost”, naveo je Dodik u izjavi Tanjugu.

On je ukazao da uprkos takvom stavu Republike Srpske neki, u ovom slučaju nevladini zvaničnici, pokušavaju na ovaj ili na onaj način, da iznesu svoj suprotan stav o tome, za šta bi se, kako je rekao, ovde naprasno založili i neki predstavnici države.

Za Dodika je “Cerićevo ponašanje neprimjereno” i kaže da ne treba smetnuti s uma da je “on sigurno važan ideolog prije svega politike islama na ovim prostorima i čovjek koji se direktno miješa u unutrašnja pitanja ne samo BiH nego i regona”.

Podsjetivši na Cerićeve izjave tokom nedavne posjete više opština Raškog regiona koja se poklopila sa boravkom potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena Beogradu, Dodik je upozorio da “sasvim sigurno on sada pokušava da izazove dodatne nesporazume na tom planu”.

Cerić je tokom posjete Tutinu, maja ove godine, rekao da je bio sklon da sumnja, ali da se tom priliom na licu mjesta uvjerio da se u Sandžaku krše ljudska i vjerska prava muslimana Bošnjaka.

Dodik je kazao da je Cerić sasvim sigurno jedan od onih koji žele da na projektu pansilamske ideologije, započete stvaranjem raznih grupa mladih muslimana u vrijeme Alije Izetbegovića, a koja je i danas nastavljena, promoviše vođstvo muslimana u regionu na šta su “nasjeli čak i neki Evropljani”.

“Cerić neće prestati sa remetilačkim izjavama, a ono što je važno je da se ta njegova aktivnost prepozna i da se na pravi način odreaguje”, poručo je premijer Srpske.

On je podsjetio da je sve to u skladu sa Cerićevim stavom da “Bosna pripada Bošnjacima, a da onima kojima se to ne sviđa mogu da idu u Srbiju ili Hrvatsku”.

“BiH može opstati jedino kao zajednička interesna zajednica kavom ju je i predvidio Dejtonski sporazum”, zaljučio je Dodik.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE