• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prekinuta konstitutivna sjednica Doma naroda

Autor SRNA

Konstitutivna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je na zahtjev SDA, jer je predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Halid Genjac zatražio vrijeme za dodatne konsultacije u vezi sa izborom rukovodstva ovog doma.

Sjednica bi trebalo da bude nastavljena u roku od 15 dana.

Održavanju konstitutivne sjednice prethodilo je uručivanje uvjerenja o dodjeljivanju mandata izabranim članovima Doma naroda.

U skladu sa Poslovnikom Doma naroda, delegati su dali i potpisali svečanu izjavu, nakon čega je uslijedilo osnivanje tri kluba delegata konstitutivnih naroda.

Predsjedavajući Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda je Sredoje Nović, a zamjenik Dragutin Rodić, predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda je Halid Genjac, a zamjenik Sifet Podžić, dok je predsjedavajući Kluba hrvatskog naroda Ljilja Zovko, a zamjenik Zdenka Džambas.

Konstitutivnom sjednicom, prema Poslovniku, predsjedavao je najstariji prisutni delegat iz novog saziva Sredoje Nović.

Dom naroda iz reda srpskog naroda čine Sredoje Nović (SNSD), Nebojša Radmanović (SNSD), Dragutin Rodić (DNS), Ognjen Tadić (SDS) i Darko Babalj (SDS).

Delegati iz reda bošnjačkog naroda su Fahrudin Radončić (SBB), Halid Genjac (SDA), Safet Softić (SDA), Sead Kadić (SDA) i Sifet Podžić (DF), dok su hrvatski delegati Bariša Čolak (HDZ BiH), Mario Karamatić (HDZ BiH), Ljilja Zovko (HDZ BiH), Zdenka Džambas (HDZ BiH) i Martin Raguž (HDZ 1990).

Nović: Klub Srba bio spreman da se danas okonča proces konstituisanja

Predsjedavajući Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović izjavio je da je ovaj klub delegata i danas bio spreman da proces konstituisanja Doma naroda dovede do kraja, ali da kod drugih nije bilo tog raspoloženja.

Nović je rekao da je konstitutivna sjednica ovog doma prekinuta na zahtjev SDA i da on lično nema drugog obrazloženja.

On je potvrdio da u narednih 15 dana treba da budu izvršene dodatne konsultacije između stranaka koje čine parlamentarnu većinu.

Nović nije mogao da kaže ko će u rukovodstvo Doma naroda biti predložen iz reda srpskog naroda, dodajući da ne želi da se bavi nikakvim spekulacijama. "To ćemo vidjeti", rekao je Nović novinarima u Sarajevu.

Tadić: Složeni politički uslovi za formiranje vlasti

Delegat u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić smatra da današnji prekid konstitutivne sjednice ovog doma pokazuje da su politički uslovi u kojima se odvija proces konstituisanja vlasti u BiH veoma složeni.

"Sumnjam da narod i građani i u Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) više imaju strpljenja za ovakvu vrstu situacije", rekao je Tadić novinarima.

On je potvrdio da je podržao prijedlog za prekid sjednice s ciljem efikasnijeg rada Doma naroda.

Tadić je pozvao sve učesnike u konsultacijama za izbor Kolegijuma Doma naroda da daju svoj maksimum kako bi taj proces bio okončan što prije i kvalitetno.

On ne misli da parlamentarna većina na nivou BiH ima problema u svom funkcionisanju, ali ističe da otežavajuću okolnost predstavlja činjenica da se formiranje vlasti u BiH odvija po fazama i na više paralelnih kolosijeka.

Tadić nije želio da spekuliše u vezi sa kandidatom iz reda srpskog naroda za Kolegijum Doma naroda.

Radončić: Gubljenje vremena

Delegat iz Saveza za bolju budućnost BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Fahrudin Radončić smatra da je zahtjev SDA za dodatne konsultacije za izbor Kolegijuma ovog doma "čisto gubljenje vremena".

Radončić smatra da jedan od razloga današnjeg odgađanja konstitutivne sjednice Doma naroda leži u odnosima između stranaka koje čine parlamentarnu većinu, odnosno SDA, HDZ BiH i Saveza za promjene.

"SBB BiH i dalje ostaje vrlo precizna opozicija u parlamentu BiH", rekao je Radončić novinarima.

On nije želio da komentariše mogućnost da se ova situacija odrazi i na konstituisanje vlasti u Federaciji BiH jer je, kako je napomenuo, SBB i na tom nivou precizna opozicija.

Prema njegovim riječima, aktuelna parlamentarna većina i na nivou Federacije BiH i na nivou BiH sada pokazuje da nema veliku glasačku moć, kako su to najavljivali i tvrdili tokom i nakon izbora.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE