• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završena faza EU programa za oporavak od poplava

Autor SRNA

Kroz EU Program za oporavak od poplava u BiH je do sada sanirano 1.108 stambenih jedinica, čime je završena prva faza sanacije stambenog fonda koja je počela sredinom septembra.

 Završena faza EU programa za oporavak od poplava Izvor: Samir Cacan, MONDO

Izvor: Samir Cacan, MONDO

Iz Razvojnog programa UN, koji provodi ovaj program zajedno sa UNICEF-om i Međunarodnom organizacijom za migracije, saopšteno je da je prvobitni cilj EU Programa za oporavak od poplava bila sanacija 600 prioritetnih stambenih jedinica u poplavljenim područjima u BiH do kraja 2014. godine radi pružanja pomoći najugroženijem licima da se vrate u svoje domove prije zime.

Zahvaljujući EU Programu za oporavak od poplava u naselju Alžirac u opštini Šamac sanirano je 28 stambenih jedinica, što je omogućilo porodicama povratak kućama.

Podrška EU pomogla je u normalizaciji životnih uslova ovih porodica koje su do tada privremeno živjele širom šamačke regije, kod rodbine, prijatelja ili u raznom alternativnom smještaju koji je obezbijedila opštinska vlast.


Ovo naselje je bilo skoro potpuno uništeno u katastrofalnim majskim poplavama.

Većina stambenih jedinica u ovom naselju izgrađena je 1961. godine u obliku montažnih kuća slabije konstrukcije, zbog čega su razmjere štete bile velike.

Poplave su prouzrokovale dodatne poteškoće za porodice koje žive u ovom naselju, a koje su i prije toga smatrane da su među najugroženijim stanovnicima ovog područja.

Sveobuhvatni cilj EU Programa za oporavak od poplava je sanacija do 4.000 stambenih jedinica oštećenih u poplavama, te direktna pomoć za oko 14.000 lica u povratku svojim domovima.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE