• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hag potvrdio doživotne kazne srpskim generalima

Autor SRNA

Žalbeno vijeće Haškog tribunala izreklo konačnu presudu petorici oficira Vojske RRS u predmetu "Vujadin Popović i drugi", kojom je potvrdilo presudu za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi iz 995. godine i proglasilo ih krivim.

Odbačeni su gotovo svi argumente iz žalbe optuženih u vezi sa optužnicom, validnosti dokaza, vjerodostojnosti svjedoka, broja žrtava, ocjene sudskih vještaka, kvalifikacije počinjenog zločina kao genocida i genocidne namjere.

Žalbeno vijeće potvrdilo je presudu za genocid Vujadinu Popoviću i Ljubiši Beari, načelnicima bezbjednosti Drinskog korpusa i Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i osudilo ih na doživotni zatvor.

Načelniku bezbjednosti Zvorničke brigade Dragi Nikoliću potvrđena je kazna od 35 godina zatvora za pomaganje i podržavanje genocida.

Načelniku za operativno-nastavne poslove Glavnog štaba generalu Radivoju Miletiću smanjena je kazna zatvora sa 19 na 18 godina zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem trajnog uklanjanja muslimanskog stanovništva iz enklava Srebrenica i Žepa.

Bivšem komandantu Zvorničke brigade Vinku Pandureviću potvrđena je kazna od 13 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti.

Uvažene su žalbe da optuženi nisu krivi za ubistvo šest Bošnjaka kod Trnova.

Optuženima će u kaznu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru. Naloženo je da oni ostanu u pritvoru dok se ne organizuje prebacivanje u države gdje će služiti kazne.

LJubiša Beara, Vujadin Popović, Drago Nikolić, Radivoje Miletić i Vinko Pandurević, petorica od ukupno sedam oficira vojske i policije, 2010. godine proglašeni su krivim za genocid i/ili druge zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995. godine.

Prvostepena presuda postala je ranije pravosnažna za LJubomira Borovčanina, šefa policijskih snaga koje su učestvovale u događajima u Srebrenici, koji je osuđen na 17 godina zatvora i nije se žalio.

Milan Gvero, pomoćnik komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske za moral i vjerska pitanja, preminuo je u toku žalbenog postupka, te je i u njegovom slučaju pravosnažna ostala prvostepena presuda kojom je osuđen na pet godina zatvora.

IVANIĆ: HAŠKI TRIBUNAL JEDNOSTRAN

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je Haški tribunal jednostran i da se bavi isključivo zločinima u kojima su optuženi Srbi.
Ivanić je dodao da uloga Tribunala neće doprinijeti smirenju situacije i da je najbolje da što prije završi svoju misiju.

"Nije uradio ono što je njegova osnovna ideja svojevremeno bila, ne mislim da će iko s njime /tribunalom/ biti zadovoljan", rekao je Ivanić novinarima u Banjaluci.

Upitan šta očekuje kada je riječ o presudi koju Žalbeno vijeće Haškog tribunala treba izreći petorici oficira Vojske Republike Srpske u predmetu "Vujadin Popović i drugi", Ivanić je rekao da čisto sumnja da će se išta pozitivno desiti prema tim ljudima.

NASTAVLJENA PRAKSA OSUDE SRBA

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je da je presudom Žalbenog vijeća Haškog tribunala petorici oficira Vojske Republike Srpske nastavljena praksa osude Srba.

"Haški tribunal prema Srbima primjenjuje institut komandne odgovornosti i udruženog zločinačkog poduhvata, a veoma malo im sudi po direktnoj odgovornosti. Činjenica je da Haški tribunal u procesima protiv Srba često koristi lažne i podmićene svjedoke", rekao je Mitrović Srni.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić kaže da Haški tribunal pokazuje da nema milosti prema srpskom narodu.

"Zločince Antu Gotovinu i Nasera Orića proglašavaju herojima. Međunarodna zajednica će i dalje držati pod svojim okriljem Balkan i zbog toga me ne iznenađuju ovakve presude", rekao je Dukić.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Srpski Vuk

Bog sve vidi samo polako, dok samo hapse Srbe i trpaju ih u Hag da ih truju i osudjuju na doživotne robije, to je ta vrhunska zapadna propaganda (o Srebrenici posebno) da se Srbi označe kao genocidni narod.Dok ostale puštaju na slobodu zna se zbog čega i od strane koga njihovih gazda iz Amerike koji im i komanduju kako da rade u tom nemoralnom sudu! Bruka i sramota šta rade sa ljudima, ali sudiće se i jednog dana svima podjednako i pravedno samo pred Bogom znaju to dobro i ovi neljudi!

nera

@Srpski Vuk Smetljaru nisu svi srbi zlocinci. Ali ovi kojima se sudi su stvarno zlocinci i neljudi. Fuj.

MONDO REPORTAŽE