• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Slučaj Palić“ i pristrasnost OHR-a

Brojne primjedbe iz RS stižu na adresu OHR-a zbog "slučaja Avdo Palić“, čiji su posmrtni ostaci identifikovani osam godina nakon ekshumacije.

 "Slučaj Palić“ i pristrasnost OHR-a Izvor: MONDO

Član Operativnog tima za traženje nestalih lica Republike Srpske (RS) Milan Ivančević izjavio je za Srnu da je iznenađen reagovanjem prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH Rafija Gregorijana u vezi sa ovim slučajem.

"Gregorijan se izjavom da će ’na vlasti RS u vezi sa slučajem Palić izvršiti pritisak’ direktno svrstao na bošnjačku stranu“, kaže Ivančević.

Iz OHR-a je u srijedu saopšteno da je identifikacija posmrtnih ostataka pukovnika Armije BiH Avde Palića zaista dobra vijest, a "njegove ubice tek treba da budu izvedene pred lice pravde, te da će OHR nastaviti da u tom pravcu vrši pritisak na odgovorne vlasti".

Ivančević je upitao Gregorijana zašto ne izvrši pritisak na bošnjačke vlasti da pronađu tijelo mučki ubijenog zastavnika Vojske RS Radeta Rogića u Bosanskoj Krupi 1995. godine, čije je ubistvo prikazano na svim televizijama, o čemu je Državna agencija za istrage i zaštitu obavila istragu u kojoj se ne navodi lokacija gdje je sakriveno Rogićevo tijelo.

"Gdje je tijelo majora Miolorada Rađenovića koji je ubijen, ali OHR nikada nije postavio pitanje organima vlasti Federacije da ga pronađu", istakao je Ivančević.

On postavlja pitanje Gregorijanu gdje je Ilija Sekulić koga su zarobili pripadnici 505. bužimske brigade Armije BiH i pritvorili ga sa još jednim Srbinom, a nakon tri dana je zaklan u neposrednoj blizini komandnog mjesta ove brigade i do danas nije pronađeno njegovo tijelo.

Ivančević je upitao OHR šta je sa 135 tijela Srba sa Ozrena koje su izmjestile vlasti Federacije na nepoznata mjesta.

Zamjenika glavnog tužioca BiH Dejvida Švendimena, Ivančević je pitao zašto nisu ekshumirana tijela 25 ubijenih Srba u Bihaću, iako je Operativni tim dostavio informaciju Tužilaštvu BiH sa pratećom dokumentacijom o lokalitetu ove grobnice još u aprilu.

Član Operativnog tima za traženje nestalih lica RS rekao je da podržava stav da svaki zločin mora biti procesuiran i njegovi izvršioci izvedeni pred lice pravde, ali ne selektivno.

"Taj posao mora se raditi bez političkog protiska međunarodne zajednice", naglasio je Ivančević.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Stanislav Čađo izjavio je da je MUP RS veoma ozbiljno pristupao rješavanju slučaja ''Palić'', ali da je postavljanjem ''nemoguće misije'' institucijama RS očigledno postojala namjera da se one dodatno kompromituju.

Čađo je naglasio da su bile formirane dvije komisije koje su intenzivno radile na ovom slučaju u šta je utrošeno mnogo energije, sredstava i truda, ali da nažalost rezultata u pronalasku tijela pukovnika Armije BiH Avde Palića nije bilo.

''Pritisci na institucije RS nastavljali su se nesmanjenom žestinom. Sada kada se došlo do konačnog epiloga, očigledno je da je namjera ove `nemoguće misije` bila da se institucije RS kompromituju, predstave kao kriminogene i kao tobožnji saučesnici u prikrivanju zločina'', istakao je Čađo.

On je rekao da se i u ovom slučaju potvrđuje da je MUP vrlo ozbiljna, profesionalna policijska institucija, koja je sve ovo vrijeme na kraje profesionalan i odgovaran način pristupali tom predmetu, kao što pristupa i drugim predmetima.

Čađo je podsjetio da je prije nego što je on došao na dužnost ministra bila formirana jedna komisija koja je intenzivno radila na ovom predmetu, ali je imala ogromne probleme, dok je 2006. godine formirana druga komisija, koja je vrlo profesionalno, uz mnogo napora pristupila radu na ovom predmetu i pokušaju njegovog razrješenja.

''Nažalost rezultata u pronalasku tijela nije bilo, ali smo 3. janura 2007. godine nadležnom Tužilaštvu BiH podnijeli izvještaj protiv određenih lica'', podsjetio je Čađo.

Reagujući na izjavu prvog zamjenika visokog predstavika u BiH Rafija Gregorijana da Palićeve „ubice tek treba da budu izvedene pred lice pravde, te da će OHR nastaviti da u tom pravcu vrši pritisak na odgovorne vlasti", Čađo je naglasio da Gregorijan funkcioniše na prinicipu pritisaka.

''Gregorijan očigledno svoju ulogu vidi isključivo na način da funkcioniše putem vršenja različitih pritisaka sa određenim ciljevima, ne upuštajuće se previše u zasnovanost činjenica koje mu se poturaju, ili koje on kreira'', naglasio je Čađo.

On je naglasio da MUP RS nikada nije radio na bazi pritisaka, već krajnje profesionalno i odgovorno.

''Mi ćemo se tako i ubuduće ponašati'', naglasio je ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo.

Palićevi posmrtni ostaci nalazili su se u mrtvačnici u Visokom nakon što su ekshumirani 2001. godine iz masovne grobnice Vragolovi, kod Rogatice.


Laboratorija za DNK-a analizu ICMP-a dostavila je Institutu za nestala lica BiH DNK izvještaj koji potvrđuje da se među ekshumiranim 2001. godine u toj masovnoj grobnici nalaze Palićevi posmrtni ostaci.

(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE