• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Abu Hamza pobjegao specijalcima?

Sipa i MUP tragali u Zenici za Karajem Kamelom bin Alijem, poznatijim kao Abu Hamza! Akcija neuspješna, bin Ali pobjegao!

 Abu Hamza pobjegao specijalcima? Izvor: MONDO


U Zenici je u srijedu veče provedena bezuspješna akcija potrage za Karaj Kamel bin Alijem, poznatijim kao Abu Hamza, koju su izveli pripadnici Sipe i specijalne policije federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Policija MUP-a RS tokom pretrage dvije lokacije na imanjima Bošnjaka u Vlasenici nije pronašla Abu Hamzu, ali je otkrila određenu količinu minsko-eksplozivnih sredstava", saopšteno je za Srnu iz MUP-a RS.

Akcija je pokrenuta nakon što je od MUP-a Federacije BiH stigla informacija o mogućnosti da se Abu Hamza nalazi na području opštine Vlasenica.

"Saradnja MUP-ova RS i FBiH odvija se kontinuirano. Važne informacije i podaci razmjenjuju se redovno", kaže Savićeva.

Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (Sipa) Mirko Lujić nije želio da komentariše pretrese stambenih objekata u Zenici.

"Molimo vas da uvažite stav Agencije da se ne komentarišu operativne aktivnosti koje su u toku, radi zaštite, kako operacija, tako i naših službenika", rekao je Lujić Srni.

Iz Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona Srni je rečeno da im Sipa još nije proslijedila nikakve informacije o ovom slučaju.

Na zahtjev federalnog MUP-a, a na osnovu naredbe direktora Kazneno-popravnog zavoda Zenica, 3. avgusta raspisana je međunarodna potjernica za bjeguncem bin Alijem, koji se, nakon dopuštenog godišnjeg odmora, 27. jula nije vratio u zatvorsku jedinicu KPZ Zenica.

Karaj Kamel izdržava jedinstvenu zatvorsku kaznu od tri godine i deset mjeseci zbog razbojništva, prijetnji tužiocu i nasilja u porodici, nakon što je izdržao sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva Arapa, poznatog kao Abu Velid.

Državljanstvo BiH dobio je naturalizacijom po osnovi učešća u jedinici "El mudžahedin" i ženidbom sa državljankom BiH.

Ministarstvo bezbjednosti BiH proglasilo ga je opasnim po nacionalnu bezbjednost, zbog veza sa terorističkim organizacijama.

Osuđen je na tri i po godine zatvora, zbog nanošenja tjelesnih povreda članovima porodice Kovač iz sela Brnjic kod Kaknja. Karaj Kamel je već ranije osuđen u Tunisu na 12 godina zatvora.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE