• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužen za zločine u Kotor Varoši

Potvrđena optužnica protiv Borislava Piličića iz Kotor Varoši, koja ga tereti za ratni zločin protiv srpskih zarobljenika 1992. godine.

 Optužen za zločine u Kotor Varoši Izvor: MONDO

Sudija za prethodno saslušanje potvrdio je optužnicu protiv Piličića (41), koju je Okružno tužilaštvo podiglo 28. jula, saopšteno je danas iz banjalučkog Okružnog tužilaštva.

Piličić je 16. jula uhapšen u Sloveniji na osnovu Interpolove potjernice i sutradan prebačen u banjalučki Kazneno-popravni zavod "Tunjice".

Zbog nečovječnog postupanja prema Srbima u zatvoru u selu Večići kod Kotor Varoši banjalučki Okružni sud osudio je 14. juna na ukupno 26 godina zatvora Sulejmana Berbića i Ćamila Bilića, oba iz ovog kotrovarškog sela.

Sulejman Berbić (41) je osuđen na 12 godina i šest mjeseci, a Ćamil Bilić (47)na 13 godina i šest mjeseci zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i protiv ratnih zarobljenika.

Berbić i Bilić su, kako stoji u optužnici, od 24. jula do kraja oktobra 1992. godine nečovječno postupali prema zatvorenicima, odnosno pripadnicima Vojske Republike Srpske i srpskim civilima, koje su držali zatočenim u improvizovanom zatvoru veličine četiri kvadrata u selu Večići.

Optuženi se terete da su drvenim palicama, kablovima napunjenim olovom, nogama i šakama, te psihičkim maltretiranjima zlostavljali i premlaćivali Jelenka Tepića, Milenka Đurića, Boru Lugića, Nedeljka Popovića, te tada jednaestogodišnjeg Draška Sakana.

Njih optužnica tereti za smrt dvojice pripadnika VRS - Bore Lugića i Nedeljka Popovića.

Lugić i Popović su u avgustu 1992. godine, nakon premlaćivanja umrli, a njihova tijela su zakopali ostali zatvorenici. Srpski zatvorenici su, kako stoji u optužnici, tokom premlaćivanja morali pjevati nacionalističke pjesme, jesti svoj izmet, te silovati životinje.

Postoji sumnja da je zajedno sa Sulejmanom Berbićem i Ćamilom Bilićem ratne zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima počinio i Mehmed Bilić zvani Meša, koji je u bjekstvu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE