• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završena rasprava o Zakonu o javnom redu i miru

Autori mondo.ba Autori SRNA

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas Prijedlog zakona o javnom redu i miru kojim se propisuju prekršaji javnog reda i mira i prekršajne sankcije koje se izriču počiniocima.

Poslanici iz vladajućih političkih stranaka predložili su amandmane kojima se žele poboljšati predložena zakonska rješenja.

Amandmane je predložila i koalicija "Domovina", dok poslanici SDS-a, NDP-a i PDP-a nisu prisustvovali raspravi o ovoj tački dnevnog reda.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je da mu je žao što opozicija nije učestvovala u raspravi o Prijedlogu zakona o javnom redu i miru.

"Opozicija je dala veoma loš prizvuk ovom zakonu koji je potreban Republici Srpskoj", rekao je Lukač u završnoj riječi u parlamentu Srpske i podsjetio da postoji ustavni osnov za donošenje nevedenih zakonskih rješenja.

On je naglasio da kvalifikacija javnog mjesta u zakonskom rješenju nije sporna i naveo da slična zakonska rješenja postoje u Federaciji BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

"Nikome od nas nije cilj da ovim zakonom spriječimo iznošenje bilo čijeg mišljenja. Namjera nam je da zaštitimo građane i to je prevashodni cilj zakona o javnom redu i miru", zaključio je Lukač.

Predsjednik parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović dao je polučasovnu pauzu.

Parlament Republike Srpske razmatraće Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o imovini i potraživanjima, kojima upravlja Fond za upravljanje nekretninama i potraživanjima Republike Srpske.

Na dnevnom redu su nacrti zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima, o stočarstvu, o vinu, o jakim alkoholnim pićima, o izmjenama Zakona o veterinarstvu u Republici Srpskoj, o izmjenama i dopunama Zakona o hrani, te o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama.

Poslanici će razmatrati i konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2013. godinu, te konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za period 1. januar - 30. juni 2014. godine.

Sjednica parlamenta prekinuta je sinoć, nakon što je polučasovnu pauzu zatražio Klub poslanika SNSD-a.

Poslanici vladajućih stranaka predložili su tokom jučerašnje rasprave amandmane kojima žele poboljšati predložena zakonska rješenja.

Amandmane je predložila i Koalicija "Domovina", dok su poslanici SDS-a, NDP-a i PDP-a napustili sjednicu na početku rasprave o Prijedlogu zakona o javnom redu i miru.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da Prijedlog zakona o javnom redu i miru ni u jednom članu ne tretira niti zabranjuje bilo šta na društvenim mrežama i internetu.

"Obrazloženje ovog zakona nije zakon. U ovom zakonu nema spominjanja društevih mreža i interneta, zabrane iznošenja mišljenja i izražavanja, a policija neće vršiti bilo kakav progon", rekao je Lukač, obrazlažući zakonsko rješenje.

AMBASADA SAD ZABRINUTA ZBOG ZAKONA

Ambasada SAD izrazila je zabrinutost zbog Prijedloga zakona o javnom redu i miru kojeg razmatra Narodna skupština Republike Srpske, smatrajući da on predstavlja "direktno osporavanje osnovnog ljudskog pravu na slobodu izražavanja".
"Vlada SAD podržava nastojanja da se svim ljudima u svijetu obezbijedi da bilo gdje koriste svoja ljudska prava, uključujući slobodu izražavanja, slobodu na mirno okupljanje i udruživanje. Pridružujemo se svim ljudima iz raznih segmenata društva u BiH koji su iskazali veliko nezadovoljstvo zbog mogućeg nazadovanja za građane Republike Srpske u ovoj oblasti", navodi se u saopštenju iz Ambasade SAD u BiH.

TEGELTIJA: ZAŠTITA IMOVINE SRPSKE

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o imovini i potraživanjima kojima upravlja Fond za upravljanje nekretninama i potraživanjima Srpske, kojim se reguliše zaštita imovine koja se nalazi van teritorije Republike.
Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je u završnoj riječi da je predloženi zakon u funkciji da se zaštiti imovina Republike Srpske koja se nalazi van teritorije Srpske.

"Koliko ćemo imati uspjeha u zaštiti te imovine zavisi od mnogo faktora, odnosa sa drugim državama i koliko će biti kapaciteta Pravobranilaštva Republike Srpske, koji je dobio legitimitet da u ovom učestvuje", istakao je Tegeltija.

Izmjene predloženog Zakona odnose se na postupak preduzimanja pravne zaštite imovine iz pasivnog podbilansa preduzeća, a riječ je o imovini koja nije bila predmet privatizacije, a kojom su preduzeća raspolagala na bilo koji način.

Zakonom o početnom bilansu stanja u postupku privatizacije državnog kapitala u preduzećima propisano je da se imovina preduzeća koja se nalazi na teritoriji drugih republika bivše SFRJ i Federacije BiH, kojom preduzeće nije u mogućnosti da upravlja i raspolaže, prenosi na Republiku Srpsku na osnovu akata Vlade.

Prijedlogom zakona o izmjenama zakona o imovini i potraživanjima kojima upravlja Fond za upravljanje nekretninama i potraživanjima Republike Srpske vrši se formalno usklađivanje sa odredbama Zakona o početnom bilansu stanja u postupku privatizacije državnog kapitala u preduzećima.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

I ja sam malo bio skeptican u vezi Zakona o JRIM-u, a sad kad sam cuo da je americka ambasada zabrinuta 100 % je dobar

Era

Nista im to nece pomoci

zlajan

moraju se politicari osigurati da ne zavrse kao rumunski diktator

MONDO REPORTAŽE