• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komandatu "El mudžahedina" dva pasoša BiH

Autor SRNA

Vlasti Republike BiH izdale su na nezakonit način komandantu odreda "El mudžahedin" Alžircu Abu Maliju najmanje dva pasoša BiH sa različitim imenima, dok je među adresama stanovanja navedena i španska amabasada u Sarajevu.

Abu Maliju jedan pasoš je izdat 4. septembra 1995. godine pod oznakom BiH 540623, a drugi 6. aprila 1999. godine pod brojem 0857563, podaci su Abu Malijevog dosijea u evidenciji bezbjednosnih agencija o licima afroazijskog porijekla koja su dobila državljanstvo BiH na osnovu lažnih podataka, navodi list.

Na jednom pasošu navodi se da je rođen u Kuvajtu, iako je poznato da je Alžirac, a osim pasoša izdatih u BiH na imena Abu Mali i Halid ibn Abdulah, imao je i dokumenta na imena Halid Ćatić i Abdelkader Mokhtar.

Predsjedništvo BiH donijelo je 5. avgusta 1994. godine odluku kojom je komandant odreda "El mudžahedin" Abu Mali unaprijeđen u čin kapetana prve klase, nakon čega mu je MUP dao državljanstvo pod lažnim identitetom.

Abu Mali je dobio državljanstvo BiH na osnovu odluke MUP-a RBiH od 13. marta 1992. godine pod imenom Halid ibn Abdulah, rođen 24. jula 1967. godine u Kuvajtu. Mup RBiH je o tome obavijestio CSB Sarajevo 3. oktobra 1995. godine, na osnovu čega je CSB Sarajevo 28. decembra iste godine odobrilo njegov upis u matičnu knjigu rođenih sarajevske opštine Centar.

Tom prilikom ime Halid ibn Abdulah izmijenjeno je u Halid Ćatić, a kao mjesto prebivališta 5. aprila 1999. godine navedena je adresa Čekaluša 16, na kojoj je bila Ambasada Španije.

Kada su predstavnici međunarodne zajednice pokrenuli pitanje njegovog boravka u BiH 1999. godine, dobio je novi pasoš, ali nije poznato na koje ime, a tek 2001. godine otkriveno je da je državljanin Alžira i da se zove Abdelkader Mokhtar.

Na ratnim fotografijama i video snimcima iz septembra 1995. godine Abu Mali je u društvu tadašnjeg predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića i ratnog komandanta Trećeg korupsa Armije BiH Sakiba Mahmuljina, piše "Glas Srpske".

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE