• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS: Smijeniti Amora Mašovića!

Srpska demokratska stranka uputila je poziv Savjetu ministara BiH da smijeni člana Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amora Mašovića.

 SDS: Smijeniti Amora Mašovića! Izvor: MONDO

''Više nema sumnje da je ovaj funkcioner Stranke demokratske akcije BiH i šef nekadašnje Komisije za traženje nestalih Federacije BiH (FBiH) punih osam godina skrivao posmrtne ostatke pukovnika Avde Palića, kako bi omogućio pritiske na Republiku Srpsku (RS)'', navodi se u saopštenju SDS-a.

SDS navodi da je Mašović, kao član ratne Komisije za razmjenu FBiH, itekako upoznat i sa stradanjima Srba u Sarajevu, a svoj položaj je poslije rata iskoristio kako bi skrivao njihove posmrtne ostatke.

SDS podsjeća da je Mašović opstruisao i onemogućio Komisiju za istraživanje stradanja Srba, Hrvata, Bošnjaka i ostalih u Sarajevu da dođe do istine o stradanju srpskog naroda u ovom gradu.

''Ukoliko Savjet ministara BiH ne smijeni Mašovića, SDS očekuje da će to učiniti visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, jer stabilnosti u BiH neće biti sve dok se skriva i negira istina o stradanju Srba u minulom ratu i dok se žrtve dijele po nacionalnosti'', navodi se u saopštenju koje je potpisao zamjenik predsjednika SDS-a Predrag Kovač.

SDS, takođe, poziva Vladu RS da formira Komisiju za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu, jer je očito da takva komisija na nivou BiH nikada neće moći biti formirana niti će dati rezultate zbog opstrukcija bošnjačkih političara.

''Od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka očekujemo da će institucijama FBiH, prvenstveno MUP-u Federacije BiH, naložiti da prestanu sa skrivanjem istine o ubijanju Srba u Sarajevu, otvore svoje ratne arhive i učine ih dostupnim organima Srpske'', poručeno je iz SDS-a.

Palićevi posmrtni ostaci, koji su se nalazili u mrtvačnici u Visokom, identifikovani su, a njegovo tijelo je ekshumirano iz masovne grobnice u novembru 2001. godine u Vragolovima kod Rogatice.

Laboratorija za DNK-a analizu Međunarodne komisije za nestale osobe dostavila je Institutu za nestale osobe BiH DNK izvještaj koji potvrđuje da se među ekshumiranim 2001. godine u toj masovnoj grobnici nalaze posmrtni ostaci pukovnika nekadašnje Armije BiH i ratnog komandanta Žepe Avde Palića.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE