• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Identifikacija Palića trajala nerealno dugo"

Patolog Željko Karan smatra da je identifikacija posmrtnih ostataka Avde Palića trajala nerealno dugo.

 "Identifikacija Palića trajala nerealno dugo"  Izvor: MONDO

Karan kaže da neko mora dati odgovor na pitanje zašto ta identifikacija nije obavljena za proteklih osam godina, jer ako su izvađeni koštani uzorci iz posmrtnih ostataka i ako je porodica dala krvni uzorak, proces identifikacije u laboratoriji traje do sedam dana.

"Sada se pravdaju da su promijenili neke metode, uveli neke nove metode koje su bolje i kvalitetnije. Moje pitanje glasi - kakva je to nova metoda? Ja to ne znam", istakao je Karan koji je stručnjak za sudsku medicinu i radi i na identifikaciji posmrtnih ostataka.

On je u intervjuu za "Nezavisne novine" u izdanju od petka rekao da ne treba sumnjati u identitet kada se on jednom utvrdi, jer u identifikaciji nema greške.

Karan kaže da je nerealno očekivati da sve iskopane žrtve budu identifikovane, jer se nikada neće pronaći svi niti će svi pronađeni biti identifikovati.

"Mi se svi moramo truditi da broj identifikovanih bude što veći, a broj neidentifikovanih što manji. Ali apsolutne identifikacije svih nikad neće biti. Mnogi kažu - mi nećemo odustati dok zadnji ne budu identifikovani, a o tome nema ni govora. To je najcrnja moguća demagogija", rekao je Karan.

Odgovarajući na pitanje dokle se stiglo s formiranjem zavoda za sudsku medicinu, Karan ističe da će taj posao biti završen prije kraja godine i napominje da je završena sanacija i adaptacija prostora, te da je u toku isporuka opreme koja će veoma brzo biti okončana.

Bogdanić: Nije bilo namjernog skrivanja identiteta


Predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milan Bogdanić izjavio je da se u slučaju "Palić" teško može govoriti o namjernom skrivanju identiteta žrtve.

On je naveo da je pukovnik Armije BiH Avdo Palić, jedna od 3 500 ekshumiranih žrtava proteklog rata na području BiH, čiji su posmrtni ostaci pohranjeni u nekoj od hala za obdukciju i identifikaciju godinama čekali na poklapanje rezultata DNK analize i utvrđivanje stvarnog identiteta.

Prema Bogdanićevim riječima, preliminarni identitet, odnosno DNK analiza u Institut stiže tek kada se uzorak koštane srži i uzorci krvi najbližih srodnika poklope u 16 lokusa, odnosno u 99,9999 odsto.

"Tek tada dobijamo raport od laboratorije za dalju proceduru. Koliko je ovaj slučaj bio složen, najbolje je objasnio šef laboratorije ICMP-a Adnan Rizvić, koji je pojasnio da se u slučaju `Palić` desilo poklapanje tek kada je uzet koštani uzorak njegovog oca. Zato i ne mogu da komenarišem ocjenu da se u ovom slučaju radilo o bilo kakvom skrivanju", rekao je Bogdanić za "Fokus".

Bogdanić je naveo da je više puta isticao riješenost i opredijeljenost Vlade RS da se ovaj slučaj riješi.

"Preduzeto je niz mjera u potrazi za Avdom Palićem. Lično sam, dolazeći na rukovodno mjesto u Kancelariji za traženje nestalih RS, insistirao da se paralelno sa našim radom na terenu, istažuje i ovaj slučaj, s ciljem podrške vladinoj komisiji, koja je i formirana da bi se konačno utvrdila istina o nestanku Palića", kaže on.

Bogdanić je rekao da ne zna zašto nevladine organizacije u RS traže njegovu smjenu, navodeći da on nema nikakve veze s ovim slučajem.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE