• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Salih Alijagić izbjegava saslušanje

Alijagić navodno godinama izbjegava pozive trebinjskog tužilaštva, tvrdi list Press.

 Salih Alijagić izbjegava saslušanje Izvor: MONDO

Osumnjičeni za falsifikovanje dokaza u odštetnom zahtjevu kojim od Republike Srpske i opštine Trebinje traži 35 miliona KM, služi se nalazima hrvatskih ljekara, koji su procijenili da on nije u stanju da dođe na saslušanje, prenosi Press RS.

List pozivajući se na povjerljiva pravosudna dokumenta u koja je imao uvid, piše da hrvatski ljekari tvrde da Alijagić "nije sposoban za psihofizičke aktivnosti" i da zbog toga ne može da prevali dvadesetak kilometara i iz Dubrovnika, gdje sada živi, dođe na saslušanje u Trebinje.

Trebinjsko tužilaštvo, zbog Alijagićeve navodne bolesti, već nekoliko godina ne uspijeva da podigne optužnicu protiv njega, uprkos brojnim dokazima da je falsifikovao dokaze da bi lažno prikazao da mu je 1993. godine oduzeto čak četiri tone srebrnih elektroda.

Krivični zakon RS, međutim, ne dozvoljava da se protiv osumnjičenog podigne optužnica dok on ne bude saslušan.

U povjerljivim pravosudnim dokumentima navodi se da nije moguće da Alijagić bude isporučen na saslušanje u BiH iz Hrvatske, jer se ispostavilo da nema ličnu kartu BiH, te da je stekao hrvatsko državljanstvo, sa stalnim mjestom boravka u Dubrovniku.

Javni pravobranilac RS Slobodan Radulj potvrdio je da ta institucija razmatra presudu Ustavnog suda BiH u slučaju "Alijagić" i da će uskoro iskoristiti pravni lijek, koji omogućava preispitivanje odluke o isplati novih šest miliona KM odštete.

"Nadamo se da će žalba biti uvažena i da će ta odluka biti poništena. Ali, sve i kad ne bismo uspjeli u tome, budžeti RS i opštine Trebinje ne bi bili ugroženi, jer bi se primjenio zakon o izmirenju unutrašnjeg duga, koji predviđa da se cijeli iznos ne isplaćuje u gotovini, već u obveznicama RS", kaže Radulj.

Ustavni sud BiH krajem maja ove godine odlučio je da Alijagiću mora da se isplati još šest miliona KM, a naloženo je da se suđenje obnovi u dijelu koji se odnosi na kamate, pa bi u slučaju pozitivnog ishoda za Alijagića, RS morala da isplati ukupno 35 miliona KM, koliko mu je svojevremeno presuđeno.

Protiv te odluke Ustavnog suda, koja je izazvala brojne reagovanja upravo zato što je doneta na osnovu falsifikovanih dokaza o oduzimanju ogromne količine srebrnih elektroda, glasala su trojica stranih sudija, zaključivši da Salih Alijagić i njegov brat Muamer nemaju nikakvo pravo na novu odštetu.

Braća Salih i Muamer Alijagić tužili su RS i Trebinje zbog imovine koja im je u ratu oduzeta iz bravarskog pogona u Trebinju. Prema prvoj presudi Osnovnog suda u Trebinju, RS i ova opština su trebale da im isplate više od 35 miliona KM odštete. Odlukom Vrhovnog suda RS ta presuda je poništena.

Kasnijom presudom određeno je da se Alijagićima isplati ukupno 1.281.223 KM. Vlada RS i opština Trebinje podnijeli su tužbu zbog prve presude.

Ustavni sud BiH prije dva mjeseca vratio je staru presudu suda iz Trebinja, po kojoj su vlasti RS dužne da Alijagićima isplate još šest miliona KM.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE