• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Palo” 17 kilograma eksploziva TNT

U nastavku akcije “Barut“ na području opštne Ugljevik pronađeno oko17 kilograma presovanog eksploziva "trotil" (TNT).

 “Palo” 17 kilograma eksploziva TNT Izvor: MONDO

Specijalni tužilac Goran Glamočanin je saopštio na press-konferenciji da se radi o vojnom eksplozivu velike razorne moći, a koji spada u formacijska sredstva i namijenjen je za rušenje objekata, materijala, elemenata, kao i za izradu improvizovanih mina, uništavanje ubojitih sredstava i slično.

Eksploziv je, pojasnio je, pronađen nakon dojave, dobro zakopan u šumi u području sela Gornje Zabrđe u Ugljeviku, a cijena kilograma TNT-a na “crnom tržištu“ iznosi 100 KM.

Glamočanin je naglasio da je Specijalno tužilaštvо RS, 24. aprlila ove godine, podiglo optužnicu protiv tri osobe u vezi s organizovanim kriminalom i u vezi sa djelom nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materijala, a glavni pretres u tom predmetu počinje za četiri dana.

“Tužilaštvo je i nakon ove akcije, što se i vidi, nastavilo poduzimati mjere i radnje u cilju potpunog otkrivanja mreže trgovine oružjem na području RS. Ova akcija će biti nastavljena jer  vjerujemo da se na području RS nalazi još značajna količina vatrenog oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstva koji su u ovom momentu izvan kontrole nadležnih tijela“, rekao je Glamočanin.

Takođe,  potvrdio je da je zaplijenom spomenutog eksploziva presječen jedan značajan, možda i najznačajniji, ogranak u okviru te mreže trgovine vatrenim oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima.

Ogranci te mreže, dodao je, rašireni su i u ostalim gradovima RS, a Glamočanin kaže da je utvrđeno i dio tih minsko-eksplozivnih sredstava došao sa područja Federacije BiH.

Najavio je i da se može očekivati podizanje optužnica u narednom periodu i protiv još nekoliko osoba u vezi sa ovim slučajem.

Tokom akcije "Barut", 4. februara, izvršen je pretres tri lokacije na području Tuzlanskog kantona i dvije lokacije na području Ugljevika, kada su uhapšeni Radomir Lakić i Zdravko Trifunović iz Ugljevika, te Sead Tahriman, Mirza Mešalić i Jasenko Begić, sva trojica iz Tuzle, koji se terete da su se kao članovi zločinačke grupe bavili proizvodnjom i trgovinom oružjem.

Kahriman i Lakić označeni su kao vođe ove zločinačke organizacije, koja je oružje proizvedeno u tajnoj fabrici u RS, prodavala u BiH i inostranstvo po cijeni od 100 do 300 evra.

Potraga za tajnom fabrikom


Specijalni tužilac Goran Glamočanin je potvrdio da  tajna fabrika nije pronađena, a da se i dalje traga za njezinom lokacijom.

“Ne sumnjamo da ona postoji, ali ne u onom smislu kako imamo asocijaciju kod riječi tvornica. To je, vjerojatno, neka kuća u kojoj se improvizirano proizvodi to oružje“, rekao je Glamočanin i dodao da se jučer pronađeni eksploziv može dovesti u vezi s tim slučajem jer je pronađen u sklopu istrage u vezi sa akcijom „Barut“ i u vezi je sa osobama protiv kojih je već podignuta optužnica.

Prema njegovim riječima, postoje indicije da je pronađeni eksploziv mogao da bude iskorišten u svrhu ostvarivanja određenih kriminalnih ciljeva.

"Budući da se radi o ofenzivnom eksplozivu njime bi svakako mogle da se odvijaju terorističke akcije ili napadi na objekte, vozila i drugo", potvrdio je specijalni tužilac.
(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE