• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuzmanović: Ukaz o proglašenju zakona

Predsjednik Rajko Kuzmanović izjavio je da je donio ukaze, kojima je proglasio zakone usvojene na posljednjoj sjednici skupštine RS.

 Kuzmanović: Ukaz o proglašenju zakona Izvor: MONDO

 Prema njegovim riječima,  postoje pravne prepreke za to.

"Bošnjački delegati u Vijeću naroda RS nisu iskoristili pravne mehanizme u propisanom roku, zbog čega smo smatrali da nemaju primjedbi na pomenuta akta, a iz čega proizlazi da vitalni nacionalni interes nije ugrožen", objasnio je Kuzmanović.

Predsjednik Srpske je za ''Euro Blic'' ocijenio da su se bošnjački predstavnici opredijelili da pitanja pravne prirode rješavaju najlošijim političkim sredstvima, koristeći instrument političkog pritiska i ucjene.

Kuzmanović je objasnio da je u ovom slučaju pravna situacija potpuno jasna, te da Ustav RS i Poslovnik Vijeća naroda RS definišu vitalni nacionalni interes, procedure i rokove u kojima se preduzimaju odgovarajuće radnje u slučaju da predsjedavajući, potpredsjedavajući ili delegati u jednom od klubova Vijeća, smatraju da se usvojenim aktom Narodne skupštine RS povređuje vitalni nacionalni interes jednog konstitutivnog naroda.

"S obzirom na to da bošnjački delegati nisu, iz bilo kojih razloga, iskoristili ove pravne mehanizme i konstatovali da postoji povreda vitalnog nacionalnog interesa i da je Ustavom predviđen rok od jedne sedmice za upotrebu mehanizma i postupka istekao, smatrali smo da nemaju primjedbi na pomenuta akta, iz čega proizlazi da vitalni nacionalni interes nije ugrožen'', zaključio je Kuzmanović.

Predsjednik RS je rekao da tvrdnje bošnjačkih delegata da će razmotriti zakone i druga akta poslije godišnjih odmora nemaju uporište u Poslovniku Vijeća naroda RS, jer on ne poznaje institut ''zamrzavanja'' rada ili političkog štrajka.

Kuzmanović je istakao da je svaki pokušaj onemogućavanja ili, čak, blokade rada bilo kojeg organa zakonodavne, izvršne i sudske vlasti protivan Ustavu i drugim propisima.

"Ovdje se, nažalost, radi o ozbiljnim politikantskim tendencijama i malicioznim namjerama koje imaju za cilj blokadu zakonodavne i izvršne vlasti RS'', naglasio je Kuzmanović.

Govoreći o ustavnim promjenama, Kuzmanović je rekao da je to ozbiljno pitanje da bi se mogle provoditi na brzinu i kad god koja stranka to zahtijeva.

"Promjene Ustava mogu se obavljati u povoljnoj i mirnoj političkoj atmosferi. Takva atmosfera, nažalost, ne postoji u BiH. A, kako je još nekoliko mjeseci do ulaska u izbornu godinu, to je realno očekivati da se neće moći ostvariti značajne ustavne promjene do kraja godine, a pogotovo u 2010. godini'', smatra Kuzmanović.

Predsjednik RS je naglasio da ustavne promjene mogu da počnu tek kada se postigne saglasnost relevantnih domaćih političkih faktora. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE