• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR: Do novembra riješiti pitanje državne imovine

OHR pozvao vlasti u BiH da do novembarskog sastanka PIC-a riješi pitanje popisa državne imovine.

 OHR: Do novembra riješiti pitanje državne imovine Izvor: MONDO

Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIK) podržavaju prijedlog visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o pružanju tehničke pomoći u sastavljanju i reviziji popisa državne imovine pod pokroviteljstvom OHR-a, s ciljem bržeg rješavanja ovog pitanja kao jednog od uslova za tranziciju OHR-a i jednog od preostalih ciljeva definisanih planom "pet plus dva".

Ambasadori potvrđuju da održivo rješenje za pitanje državne imovine treba biti obezbjeđeno putem pravno obavezujućeg sporazuma između vlada u BiH koji će potpisati predsjedavajući Savjeta ministara BiH i premijeri oba entiteta u skladu sa kominikeom Savjeta za provođenje mira od 28. juna ove godine - saopšteno je danas iz OHR-a.

Iz OHR-a prethodno je saopšteno da se šansa za ispunjavanje uslova u vezi sa pitanjem državne imovine ne smije propustiti prije novembarskog sastanka Upravnog odbora PIK-a.

OHR je saopštio da smatra da Radna grupa za izradu popisa državne imovine neće uspjeti da okonča popis do 30. septembra.

"Šansa za ispunjavanje uslova u vezi sa pitanjem državne imovine ne smije se propustiti prije novembarskog sastanka Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira (PIC)", saopšteno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko uputio je pismo premijerima BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, pozivajući ih da odmah naprave pomake u prikupljanju i klasifikaciji podataka o nepokretnoj imovini.

Iz OHR-a podsjećaju da je Radna grupa za izradu popisa državne imovine zadužena da prikupi dokumentaciju iz cijele BiH o imovini koja je do 31. decembra 1991. godine bila registrovana kao vlasništvo tadašnje Republike BiH unutar SFRJ.

OHR navodi da je PIC već dao uputstva visokom predstavniku u BiH da preduzme sve adekvatne mjere kako bi u potpunosti obezbjedio ostvarivanje tog cilja.

Cilj popisa državne imovine je da se zaustavi nezakonito raspolaganje imovinom koja je u javnom vlasništvu države.

U OHR-u naglašavaju da bi svi koji se protive transparentnom procesu prikupljanja informacija, kojim bi se utvrdila imovina države od 1991. godine, morali da objasne zašto ne žele da to učine.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE